Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Det räcker med
”hor”-snack nu

Det har i år gått 50 år sedan ”Summer of Love”. En sprakande och musikvibrerande San Francisco-baserad ungdomsvåg som budskapsmässigt kan sammanfattas med att alla, oavsett kön, ska få bejaka och leva ut sina drömmar och inte minst – sin sexualitet.
Ändå finns det – fem decennier senare – fortfarande svenska killar och vuxna män som kallar tjejer och kvinnor för ”horor” och ”slampor”. Jag har aldrig ens förstått vad de menar.

Jo, självklart förstår jag vad de vill säga. De vill håna och trampa på den tjej/kvinna som tar för sig sexuellt.

Men jag förstår det ändå inte. V i l l  de alltså inte att tjejer ska tycka om att ha sex? Hur tänker de sig då att det ska gå ihop? Rent matematiskt?  Att killar/män tycker om att ha sex har ju ingen sedan familjen Hedenhös dagar haft någon som helst åsikt om. Att killar ligger runt höjer ingens ögonbryn. Men vem, tänker sig ”hor”-skrikarna, ska då alla dessa runt-liggande killar ligga runt med? Varandra? Nja, det är sällan den lösningen som ”horo-foberna” tänker sig.

Jag undrar, på allvar: Vilka  ä r  dom? De som inte vill att kvinnor ska tycka om att ha sex? Religiösa fanatiker? Jo, såna finns det ju, tyvärr. Som vill att vi människor ska ha trist som i graven, tills vi hamnar i den. Och först då belönas med (högst osäkra) nöjen i nästa liv. Men förutom dom? Vilka är dom, de som vill att kvinnors sexlust ska beläggas med skam?
Att sverigedemokraten Kent Ekeroth kallade tjejer för horor förvånade mig inte mer än att det regnade i Sverige i juli. Att f d finansministern Anders Borg sägs ha gjort det gjorde mig djupt besviken. Jag trodde att hans människosyn befann sig på rätt sida om San Francisco 1967. 

Jag har ett förslag åt de som promt vill fortsätta att gå omkring och skrika hora åt andra människor: Hyr en lokal, en välisolerad, där kan ni samlas på lämplig veckodag och vråla fula ord – åt varandra. Vi andra har fått nog av barnsligheterna. Det har gått 50 år sedan Summer of Love. Det räcker med hor-snack nu.

Läs mer