Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Jag är impad av demokratin!

Det finns en sak som jag börjat beundra alltmer med demokratin som samhällsmodell – att den är så imponerande tålig! Står pall för en hel del. För en demokrati är ju olika åsikter inte ett problem. En demokrati tål en valrörelse, där partier pucklar på varandra rätt rejält, under ganska lång tid. En demokrati blir inte svag utan stark av att nitiska medier granskar varje vrå av de folkvaldas verksamhet. En demokrati tål att självaste presidenten ställs inför rätta.

Jämför allt det här med situationen i t ex auktoritära Ryssland eller, ännu hellre – fullblodsdiktaturen Kina. Där ses varje enskilt ord som ett potentiellt hot mot hela systemet. Där skakar samhällstoppen av skräck när några människor vill bilda en förening, eller demonstrera på stan. Där skulle fria partier vara en dödsstöt mot Det Enda Partiet, som kan regera just på grund av att konkurrenterna är förbjudna. I ett land som Kina skulle en enda ocensurerad tidning räcka för att blåsa undan hela tjocka Kommunistpartiet som ett sketet korthus.

En demokrati däremot tål i princip alla ord som dess medborgare yttrar – så länge de inte används till att uppvigla, eller sprida hot eller hat. Nu var det just det som Donald Trump gjorde. Men han lyckades faktiskt inte. De demokratiska institutionerna stod pall, när det behövdes som mest.

Så glöm inte, som Annica Dahl skriver i sin krönika, att fundera på vad just du kan göra för att stärka de institutioner som bygger vår demokrati. Det är ju dem vi ska kunna luta oss emot när det blåser.

Publicerad i nummer 1, 2021

Läs mer