Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Jesus och

Hans Rosling

Mycket förstår man med tiden. Men inte allt. En sån sak, som jag aldrig kommer att begripa, är: Hur kan man låta bli att vara med i facket? Hur kan man missa fackets helt avgörande betydelse för att vi som jobbar inte ska behandlas som skit?

Arbetslivet är ju per definition en maktkamp. Den som anställer har alltid övertaget. För hundra år sen fick Sveriges arbetare för första gången en ärlig chans att inte behöva gå med på vad som helst. Av en enkel anledning – att de gått samman och blivit svårare att hunsa. Men – det kommer alltid att finnas någon arbetsgivare som inte drar sig för att betala en desperat människa 10 kr/timmen i lön.

I dag kommer det många nya människor till Sverige med självklara drömmar om att komma i arbete. Det är alltså lika viktigt som på Hjalmar Brantings tid att svensk arbetsmarknad skyddar alla dem som behöver försörja sig. Och en sak är säker: Ju fler som är med i facket – desto svårare för usla arbetsgivare att agera uselt. Läs Maria Ullstens högintressanta möte med LO-chefen Karl-Petter Thorwaldsson (sid 22).

Varmt välkommen till årets senhöst-/vinternummer av tidningen Fönstret – ABFs eget kultur- och reportagemagasin. Den här gången bjuder vi på allt från franska frestelser för den som vill förnya årets julbak (sid 42) till –en blytung jämförelse mellan Jesus och Hans Rosling (sid 19). Och– inte minst: vi sände författaren och journalisten Karin Alfredsson på hemlig reportageresa till Qatar. Ett land som tillämpar ren apartheid för att skilja på de som får allt – medborgarna – och de som får ta all skit – gästarbetarna. Fackföreningar är, självklart – förbjudna.

Hör gärna av dig till oss och berätta vad du tycker om tidningen. Nästa nummer kommer ut den 15 februari. God läsning till dess!

Läs mer