Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

”Partydags? Då krävs det iranier!”

Alla dessa sköna iranier. Jag mötte dem på 1980-talet i högstadieklassen i Gottsunda. Under tiden i SSU, där en av dem, Ardalan, snart blev minister i Sveriges regering. På Uppsala universitet, där Javad Amid förklarade nationalekonomins grunder med sin djupt behagliga persiska brytning – ”kurvorna visar priset på BROOD och KLAADER”… Sen gifte sig min kompis Dan med vackra Mina från Teheran, som nu lärt oss så mycket om iransk kultur, och om hur det känns att vara 10 år när ens land kidnappas av religiösa fanatiker. Och så har vi min tonårsdotters bästa vän, Elina. Hennes mamma och pappa kommer från, just det – Iran. På nyårsafton nu senast meddelade min dotter att hon gärna äter med oss, men att hon sen kommer att fira med Elinas släkt och vänner. För, som hon sade, ”ska det bli party på riktigt krävs det ett gäng iranier”…

När jag tänker på alla de här människorna jag mött känns förtrycket i själva Iran bara som ett sådant enormt … slöseri. Med kreativitet, livsglädje och samhällsutveckling. Det är som om Sverige skulle styras inte av riksdagen och Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson utan av – Jehovas vittnen. Och alla vet vilka det är som lider mest när mullorna påtvingar en hel befolkning sin världsbild – kvinnorna.

Kvinnoförtrycket i Iran känns obegripligt. Jag menar, vem vill leva i ett sådant samhälle som islamisterna strävar efter? Vem vill att ens egna döttrar inte ska få samma chanser i livet som ens söner? Vem vill att staten ska bestämma hur du får klä dig, ja t o m vilken frisyr du får ha! Vem vill leva i ett land där regimen räds mötet mellan könen, ser flirten och erotiken som ett hot mot samhällsordningen?

I det här numret presenterar svenskiranske journalisten Babak Parham 49 iranier – från förtryckande ayatollor till skådespelare och idrottsstjärnor som vågar utmana dogmerna. Läs och förstå Irans stora potential – efter diktaturen. För visst kommer regimen att falla. Den som skickar soldater mot tonårstjejer vet det rimligen själv, innerst inne, att dess tid snart är förbi.

Publicerad i nummer 1, 2023

Läs mer