Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Resminnen för livet

Av alla resor jag gjort i livet är det en som jag än i dag, tjugofem år senare, fortfarande är mest stolt och tacksam över att ha upplevt – de fem veckorna på luffen i Indien 1993. Ingen annan resa har skakat om mig mer. Fattigdomen, den tryckande intensiteten, gatubarnen som följde efter mig i klungor, i hopp om att få sig en futtig peng i handen. Dofterna, maten, musiken, filmerna som visades på långfärdsbussens skrällande teve. Ingenting var som hemma. Jag förstod inte mycket, men jag förstod att jag inte förstod, och det kan också betyda mycket för att slipa in en dos ödmjukhet i ett par unga ögon från en privilegierad del av världen.

Indien är fortfarande hem för en tredjedel av världens allra fattigaste. Men det har också hänt mycket i Indien sedan dess. På sidan 38 guidar SVTs Indienkorrespondent Fönstrets läsare till 49 indier som formar det som snart går om Kina och blir världens mest folkrika land.

Med dessa ord hälsar jag dig varmt välkommen till årets sommarnummer av tidningen Fönstret – ABFs eget kultur- och reportagemagasin. Som vanligt hoppas vi att du ska hitta massor av spännande kunskap och härlig inspiration i tidningen. Själv gav jag mig ut på jakt efter historia och kultur i Tysklands rikaste storstad München. En inte lika omskakande resa som min ungdoms fem veckor i Indien kanske, men Bayerns huvudstad blev en positiv överraskning och visade att man har betydligt mer att erbjuda än BMW-bilar, ölhallar och fotboll (sid 22)!

Nästa nummer av Fönstret kommer ut den 3 september.

Glöm heller inte att följa oss på Facebook. Där länkar vi till massor av tips och bra läsning mellan utgivningarna av papperstidningen.

Och – hör gärna av dig till mig och berätta vad du tycker om det vi publicerar i tidningen.

Publicerad i nummer 2 2018

Läs mer