Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Chefredaktören

Skillnaden mellan dig

och Rudolf Höss

Rudolf Höss var chef för Auschwitz. Ja, ni fattar. Han hade som jobb att tänka ut hur ett maximalt antal människor skulle kunna avlivas, på kortast möjliga tid, till lägsta möjliga kostnad. Hur man ”friktionsfritt” får in storögda småbarn, med flätor i håret och gosedjur i handen, i gasugnen.

De som träffade Höss privat tyckte inte att han var ett monster. På jobbet stack han heller inte ut som någon sadist. Ingen såg honom personligen slå någon av fångarna. Detta har fått en del bedömare att tala om den ”banala ondskan”. Om nitiska men färglösa män som är skrivbordsmassmördare på dagen, och läser sagor för sina barn på kvällen. Som om vem som helst av oss hade kunnat ta över Rudolf Höss jobb. Men det är ju inte så.

Det finns en helt avgörande skillnad mellan dig och Rudolf Höss: Att du inte ens funderat på att bli medlem i Nazistpartiet. Det blev däremot Höss, 18 år innan han utnämndes till chef för Auschwitz. Höss människosyn var alltså inte alls banal. Den var brunnsdjupt ideologisk. Den var nazistisk.

Höss ger själv svaret, när han förhörs inför Nürnbergrättegångarna 1945. Han förstår att hans handlingar kan ses som monstruösa. Men han såg inte, förklarar han, på offren som individer. Utan som en helt opersonlig ”massa”. Att den massan behövde utrotas, det var däremot en självklarhet för Höss. Det var ju det (hat-)budskapet han matat sig själv med sedan han blev partimedlem.

Det bästa du i dag kan göra för att hedra offren i Auschwitz, tycker jag, det är att aldrig se på någon annan människa som en ”i massan”.

Publicerad i nummer 3, 2020

Läs mer