Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Film och TV

En särskilt

svensk brottslighet

Vi svenskar kallar oss själva ett laglydigt folk, men allt fler av oss är i dag filmpirater. Fjolårets statistik från Mediavision visar en enorm ökning i konsumtionen av olagligt videoinnehåll. Mellan 2014 och 2015 ökade antalet svenska pirater med 39 procent. En tredjedel av befolkningen tittar på olagligt innehåll åtminstone en gång i månaden.

Om filmstöld i Sverige en gång var ideologiskt driven, en rörelse vars nyckelfigurer motsatte sig upphovsrätt på filosofiska grunder, har det i dag blivit ett oreflekterat vardagsbeteende för stora delar av befolkningen. Det förekommer att lärare visar stulen film för skolklasser – en ledtråd om att alla kanske inte ens vet att det de gör är fel. Vad i hela friden har hänt?

Tja, framför allt har det blivit väldigt enkelt. Fildelning, som tidigare var den dominerande tekniken, förutsatte åtminstone lite teknisk kompetens och språkkunskaper. Men sedan de illegala strömningstjänsterna har dykt upp är det bara att surfa till en hemsida och klicka på en bild. Dessutom är det inte heller säkert att användaren – du där hemma – strängt taget bryter mot lagen.

Det är olagligt att ladda ner en kopia på filmen eller att medverka till att den sprids till andra. Men de villkoren uppfyller inte vissa olagliga streamingsajter som Dreamfilm och Swefilmer i dag, eftersom verket då inte sparas ned hos dig. Andra tekniska lösningar, t ex den som tjänsten Popcorn Time bygger på, ser likadana ut men är tekniskt olagliga.

De som driver sajterna är alltså kriminella, men tittandet är tekniskt sett inte alltid olagligt, en lucka i lagen som är förvånansvärt svår att täppa till. Då lagstiftar man nämligen om vilket slags innehåll som får finnas på nätet, och hamnar farligt nära inskränkningar av yttrandefriheten.

Även det som är lagligt kan ibland vara entydigt fel. Varje stulen film du ser gratis på nätet betyder att en upphovsman inte får betalt. För små filmindustrier som den svenska är det förödande. Om du strömmar film illegalt i dag – ta en titt på de lagliga alternativen. De blir allt bättre, och framför allt investerar ditt tittande då direkti nya filmer.


 

3 förvandlingar på bio

THE DANISH GIRL
5/2 Konstnären Lili Elbes trans-identitet utmanar i mellankrigstidens Europa.

POJKARNA
19/2 Flickor förvandlas fysiskt till killar. Efter boken som vann Augustpriset.

GISELLE
6/4 Bondflicka blir andeväsen i odödlig balettklassiker live från London.

 


 

3 historiska dramer på bio

SAULS SON
12/2 Auschwitzfånge finner sin son bland de döda i nyskapande ungerskt drama.

TRUMBO
12/2 Dalton Trumbo, en av Hollywoods störstaguldgossar, kämpar mot den kommuniststämpelhan och många andra amerikanska filmskapareanklagades för under kalla krigets allra kallaste period på 1950-talet.

SPOTLIGHT
26/2 Om reportrarna som avslöjade pedofilihyckleriet i Bostons katolska kyrka.