Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Film och TV

Tiden ligger i tiden!

Ulf Malmros nya komedi Flykten till framtiden känns bekant på fler sätt än ett. Grundidén, titeln och till och med den frejdigt gula logotypen blinkar till Robert Zemeckis filmklassiker Tillbaka till framtiden från 1985. Men det är inte bara det.

Den unge huvudpersonens chockartade resa från 1973till vår tid, en tid med ”walkie talkies” som kan ”framkalla diabilder”, känns lite extra i kroppen på oss som är någonstans kring 40 eller 50 år gamla. Liksom Ulf Malmros och filmens huvudperson har vi nämligen gjort samma resa. Bara lite långsammare. I stället för ett magiskt tunnelbanetåg tog vi 30 40 år på oss.

Det känns tydligt just nu att tiden ligger i tiden. Dels blomstrar de nostalgiska – ibland reaktionärt eskapistiska – kostym- och fantasygenrerna. Dels firar filmmakare i min generation sin nyvunna makt i Hollywood genom nyinspelningar av så gott som alla filmer vi älskade på 70- och 80-talen. Dessutom går tidsresan som specifikt motiv igen.

2016 års amerikanska tv-seriepremiärer Legends of tomorrow, Frequency, Timeless, Making history och Time after time (för övrigt senast filmatiserad 1979) handlar allaom tidsresenärer. På bio har Interstellar, Edge of tomorrow och Looper demonstrerat vilka magnifika berättelser det blir när man får leka med orsakssamband och slå knut på sina händelsekedjor. Helst ska hjältarna få i uppdrag att göra något riktigt svårt. Och när det inte går, när det har blivit alldeles försent, när vi redan har gråtit över tragiska förluster – då blir tidsresan en chans att ställa allt till rätta.

I verkligheten reser vi bara framåt i tiden. Vi går mot bättre sjukvård och ballare teknologi. I höst har Nike äntligen lanserat de där gympadojorna från Tillbaka till framtiden 2 som knyter sig själva. Men vi lever också med alla våra misstag. Och vad värre är, med följderna av tidigare generationers katastrofala felbedömningar. Vi kan bara reparera det som ännu inte har hänt.

Och hur ska vi klara det, vi som minns vhs-spelaren som en revolution och ärligt trodde att vi skulle bo i en Star trekutopi runt 2050? Får man tro på Tillbaka till framtiden är svaret enkelt – det krävs ett gott hjärta och the power of love.


 

3 X ANDRA

VÄRLDSKRIGET PÅ BIO

ENSAM I BERLIN
2 november: Filmatisering av återupptäckt romantragedi om antinazistiskt motstånd.

HACKSAW RIDGE
4 november: Amerikansk vapenvägrare blir krigshjälte i Mel Gibsons regi.

ALLIED
25 november: Kärlek och spioner! Brad Pitt och Marion Cotillard i Casablanca.

3 X FRANSKA KONSTNÄRSÖDEN PÅ BIO

CÉZANNE OCH ZOLA
18 november: Paul Cézanne och Émile Zola lever bohemliv i Montmartre.

MONSIEUR CHOCOLAT
2 december: Omar Sy (En oväntad vänskap) är cirkuskändis från förra sekelskiftet.

DANSAREN
16 december: om danspionjären Loïe Fullers möte med Isadora Duncan.