Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Film och TV

Tidlösa hjältar!

Så länge det har funnits superhjältar har vi berättat om dem på film. Och filmen var med och skapade superhjälten. När 1920-talsgenerationen som sett Douglas Fairbanks som Zorro växte upp och själva fick jobb i underhållningsbranschen tog de med sig kärleken till hjältarna, maskerna och den andlösa spänningen. En del förvaltade arvet i äventyrsfilmer med Errol Flynn, andra tecknade i de nyligen uppfunna serietidningarna, men alla läste och såg varandras verk och inspirerades i sitt berättande. Tecknade serier är ju också ett slags rörlig bild, även om det är läsaren själv som fyller i rörelsen mellan rutorna. De första superhjältarna dyker upp under andra världskriget och en del av dem läser vi fortfarande: Stålmannen, Captain America och självklart Batman, som i år firar sitt 75-årsjubileum. Filmindustrin såg genast potentialen. Den tidigaste Läderlappen på film var lördags-matinéernas krigstida agent Batman, som kämpade mot den japanske vetenskapsmannen Dr. Daka. (Det finns smakprov att se på Youtube, men tänk på det historiska sammanhanget – berättandet har tyvärr en rätt rasistisk ton.)
     Krigsgenerationen höll minnet av matinéerna levande, och 1965 klippte någon entreprenöriell person ihop en nostalgisk helaftons-bioupplevelse av den gamla serien. An evening with Batman and Robin blev en succé och inspirerade den färgglada tv-serie som också skulle bli ett fenomen i Sverige.
     Och så fortsätter det. Generationen efter får Tim Burtons Batman-filmer med start 1989. Följande generation begeistras av Christopher Nolans filmtrilogi som inleds 2005 med Batman Begins. Titeln ska signalera att Batman börjar om. Att filmen går tillbaka till urmyten om den lilla rika pojken som förlorar sina föräldrar och bestämmer sig för att kämpa för de svaga. Berättelsen har blivit tidlös.

Superhjältar är moderna folksagor eller bibliska berättelser, figurer och motiv som alla känner till. Ett flexibelt ramverk för ständigt färska funderingar över makt och moral. Visst finns där också ett stort mått eskapism – 70-talets filmer om Stålmannen marknadsfördes med löftet att de skulle få oss att verkligen tro på en människa som kan flyga! Superhjältar är snygga, starka, smarta och räddar demonstrativt livet på folk som fått dem att känna sig otillräckliga eller utanför.
     Men framförallt använder de sina individuella förmågor för det gemensamma bästa. Deras liv är en kamp, men de ger aldrig någonsin upp. Verklighetsflykt till en sådan verklighet har jag inga invändningar emot.


 

Kommer på DVD

Lyxförpackat
På grund av en komplicerad rättighetstvist har den klassiska tv-serien Läderlappen aldrig varit tillgänglig på DVD (eller ens video). Lagom till karaktärens 75-årsjubileum är knuten äntligen löst! I år släpps den dynamiska duon Batman och Robins klassiskt käcka äventyr i en jättebox. JK 

Gammalt på DVD

Bästa valet
Regissören Christopher Nolan (Memento, Inception) placerade Batman i verkliga gatumiljöer, gav honom en visuellt trovärdig kampsportsstil och gjorde honom relevant igen. Ska du bara se en del i trilogin Batman Begins, The Dark Knight och The Dark Knight Rises är den mittersta bäst! JK