Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Just nu

Hon är vår nya Kristina

När Vilhelm Mobergs utvandrarepos nu blir film igen efter 50 år är förväntningarna stora. Inte minst eftersom det den här gången är Kristina som står i centrum. Och Kristina spelas av LISA CARLEHED, som en gång ställde sig på scenen med hjälp av ABF.

LISA CARLEHED
Född: 1979 i Göteborg.
Bakgrund: Började som barn dubba animerad film, gick olika skådespelarutbildningar och tog en Bachelor of Acting Art i Århus 2004. Hon bor sedan 2001 i Danmark och har huvudsakligen jobbat i Danmark och Tyskland.
Aktuell: Spelar Kristina i den nya versionen av Utvandrarna, biopremiär juldagen 2021.

En sommardag i trakterna kring Munkedal planterar skådespelaren Lisa Carlehed ett äppelträd. Astrakanäpplen. Ett helt filmteam finns intill. Scenen tas om ett antal gånger.

– Det var min allra första scen. Där och då kände jag att, japp, nu är vi äntligen i gång med inspelningen, berättar hon.

Det var inte vilken inspelning som helst.

Lisa Carlehed, 42, fick rollen som Kristina i storfilmen Utvandrarna när den norske regissören Erik Poppe hade gjort sitt val.

– Jag hade gjort casting för rollen tillsammans med Gustaf Skarsgård. Jag som Kristina, han som Karl Oskar. Jag tyckte att det kändes väldigt bra, så det var en nervös väntan på ett telefonsamtal.

När hon stod mitt i en inspelning av en konstfilm av den danske regissören Martin de Thurah ringde Erik Poppe …

– Jag fick rollen och fick veta att Gustaf skulle spela Karl Oskar. Jag frågade om vi behövde prata småländska. Det behövde vi inte, lovade Erik, och då visste jag att det här blir bra, skrattar hon.

Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna om Karl Oskars och Kristinas flykt från Småland till Amerika är svensk litteraturhistoria. Filmen, från 1971, med Liv Ullmann som Kristina och Max von Sydow som Karl Oskar är svensk filmhistoria. Björn & Bennys musikal Kristina från Duvemåla från 1995 med Helen Sjöholm som Kristina är musikalhistoria.

Förväntningarna är därför stora.

När Lisa Carlehed fick rollen valde hon att inte titta på den gamla klassikern igen. Hennes Kristina går liksom inte att jämföra med Liv Ullmanns.

– Det är en annan typ av Kristina och en annan typ av berättelse. Men jag läste förstås böckerna igen, ett rent nöje! Här är Kristina huvudpersonen och får ta fler val och blir därmed mer mångfasetterad.

För Lisa Carlehed, som sedan 2001 bott och arbetat och bildat familj i Danmark, blir Utvandrarna svensk debut i en storfilm.

– Jag har längtat efter att får göra något stort och bra i Sverige. På sitt eget språk är det lättare att använda sig själv fullt ut, säger hon och berättar att det aldrig funnits tankar på något annat yrke för henne.

– Pappa (Ingemar Carlehed) arbetade på Göteborgs stadsteater. Som liten var jag ofta med honom där. Satt i logen, var med i sminket, kanske fick en målad blomma på kinden, tittade på dödsscenen i Romeo och Julia kväll efter kväll och bara visste att det där vill jag också arbeta med.

Annars växte hon mest upp hos mamma i Värmland efter föräldrarnas skilsmässa.

– Jag var med i barngrupper och spelade teater genom bland annat ABF på Hammarö och senare i Karlstad. I hjärtat var det ingen tvekan om mitt yrkesval, men vägen från tanke till handling är ju inte alltid rak.

Vägar är ju sällan det. Fråga Kristina och Karl Oskar.

Publicerad i nummer 4, 2021