Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Ledarskap

50 namn på en kvart!

Lotta Hellman
Hur går det? Nytt år, nya grupper? Så här en bit in på säsongen, kan du namnen på dina deltagare?Jag har alltid anfäktat att det är de små detaljerna som avgör! De grupper där jag har bemödat mig om att lära mig namn lyckas alltid bäst. Många klagar och säger att de är så dåliga på att komma ihåg namn. Jag menar att det bara är en fråga om motivation. Är dessa människor viktiga för dig så lär du dig namnen och det går faktiskt att lära sig femtio namn på femton minuter!
Det har jag lärt mig av pedagogdoktorn John Steinberg. Enligt honom krävs tre saker för att klara det omöjliga: tro, kropp och strategi.

1. För det första måste man tro att det är möjligt. Det är säkert det tuffaste. Det gäller att byta ut ”jag är så dålig på att lära mig namn” till ”visst kan jag”.

2. Använd kroppen! Gå runt och ta i hand och hälsa. Effektiva lärandesituationer stimulerarflera sinnen.

3. Ha en metod. Pröva repetition. Upprepa tyst för dig själv, minst tjugo gånger, namnet på den du har hälsat på. Möt nästa, upprepa proceduren. Gå undan då och då och repetera tyst namnen på de du har hälsat på. Gå sedan vidare. På så sätt läggs namn till namn. Efter en kvart är det häpnadsväckande hur många namn som har fastnat.
Man upptäcker buggarna i hjärnsystemet när man missar på ett namn eller det är svårt att uttala, då dyker den där inre rösten upp som säger ”du missade igen”. Så lätt är det att falla offer för denna tanke och ofelbart så står man där och stammar och upprepar misstaget. Finns bara en sak att göra – bekämpa dessa destruktiva inre negationer.Det finns en sådan kraft i tanken! Den styr känslan och när känslan dalar så minskar också prestationsförmågan. Så det gäller att välja sina sinnestillstånd – och inse att man faktiskt har den valmöjligheten.
För att öka sinnesnärvaron och orken att stå emot det negativa, så kan jag bjuda på ett cocktailrecept att tillreda och blanda: dopamin (frigörs vid beröm och bekräftelse), oxytocin (fås via beröring) samt endorfiner (uppstår ur rörelseglädje och skratt). Denna uppbyggliga hormonblandning har ännu ingen lyckats kopiera på kemisk väg. Men så härligt då att den finns naturligtgratis! Grattis!