Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Ledarskap

Det är inte
som du tror!

”PRÖVA ATT GE UPP DINA FÖRUTFATTADE MENINGAR OCH ANTAGANDEN!”

Lotta HellmanInget är riktigt vad det ser ut att vara. De där deltagarna du har framför dig, det är inte säkert att den du upplever som antagonist kommer att motarbeta dig.

Jag upphör aldrig att fascineras av hur människor interagerar i en grupp. Det spel som alltid uppstår när flera ska samarbeta kring ett mål.
Och så mycket har jag lärt, att det är inte alltid som man tror. Hur många gånger har jag inte överraskats av att den där surmulne, som jag tror ska kritisera kursen sönder och samman, i själva verket blir den mest nöjda. Eller för all del, ett och annat knivhugg från högst oväntat håll.
   ”För det tycks som själva livet är en motsättning i sig”, sjöng Mikael Wiehe och Björn Afzelius. ”Varje ögonblick av lycka bär en skugga av en sorg. Varje kärlek bär ett minne av ett hat. Varje trygghet vilar på en vilsenhet.”
   Jag tycker att jag ser mer och mer av den insikten i mitt eget liv. Men också i dramaserier på tv, som utmärkta Homeland eller svenska 30 grader i februari. Karaktärerna är oförutsägbara, den till synes goda visar plötsligt en helt annan sida. Det är inte alls som under kalla kriget när allt var svart eller vitt, ont eller gott. En komplex tid föder och göder mångfasetterade människor. Tack och lov.

Men hur ska man då tackla den där obehagliga överraskningen när din bundsförvant bland deltagarna plötsligt visar sig vara den som helst vill ta din plats. När destruktiv kritik blottlägger icke tidigare visade härskartekniker. En besserwisser tornar upp sig och säger sig veta allt bättre än alla andra i rummet.
   Alla som säger sig veta sanningen, äga kunskapen, ger mig allergier. Det går på tvären mot hela folkbildningstanken om att dialogutbyte är ett sätt att lära och utvecklas.
   Det är inte säkert att det ena är mer rätt än det andra.
   Men det är så lätt att gå i baklås. Att själv börja fäkta med armarna och försvara sina teser. Så olyckligt! Så mycket mer befriande att bara släppa taget, lyssna och understryka att det där gäller för dig, men kanske inte för alla andra här.
   Pröva att arbeta utifrån attraktionslagens idé om att allt du sänder ut, kommer tillbaka.
   Ge upp dina förutfattade meningar och antaganden, i visshet om att allting ändå rymmer sin motsats.


LOTTA HELLMAN är ledarskapscoach