Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Ledarskap

Du är bra!

”Det viktigaste du äger är makten över dig själv.”

”Bjuder på sig själv, lättsam, uppmuntrar till samarbete och diskussion, kan prata med alla, tar kommandot när det behövs, målinriktad, lyssnande, förstår andra, säker i sig själv, kommunikativ, strukturerad, framåttänkande, känner sina egna svagheter och styrkor, ser gruppens kraft, kontrollerande vid behov, inkluderande.”

Elva unga deltagare på ledarutbildning formulerar vad som kännetecknar en bra cirkelledare. Puh. Mycket att leva upp till.

En ny generation brottas på ett helt nytt sätt med psykisk ohälsa, klimatångest och framtidsoro. De växer upp med höga förväntningar, utan känsla av att den ljusnande framtiden är vår.

Jag går mot pensionen och äntligen framme vid en lugn känsla av att ”jag är” och det räcker. Good enough. Man gör sitt bästa och det är fullt nog. Livet är för kort för att pressa, stressa ihjäl sig.

Ledarskapet är en utsatt position till allas betraktan, så det gäller att skapa sig en egen frizon, en vila.

Till mina unga kolleger vill jag säga: Det viktigaste du äger är makten över dig själv. I med och motgång, du kan alltid bestämma över hur du ska tackla det du möter i livet. Det är inte lätt, men det går!

Lämna aldrig över fjärrkontrollen över dina känslor till någon annan att styra. Inte till deltagarna eller studieorganisatören.

Tyck om, respektera och var snäll mot dig själv! Byt ut ohälsosam självkritik, mot positiv uppmuntran i stället!

Du är din egen livsarkitekt. Förr eller senare förverkligas din ritning, även om det kanske inte blir precis som du tänkt.

Var alltid en aktör, aldrig ett offer.

Omfamna din vilja att utvecklas och utmana/bekämpa alla former av rädslor.

Du är bra!

Publicerad i nummer 4, 2018