Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Ledarskap

Konsten att värna

allas lika värde

Det vet man väl varför det kommit så många latinos hit, men hellre det än muslimerna ...” Så säger deltagaren i spanskacirkeln.

Repliken är baserad på en verklig händelse och finns med i den webbsända utbildningen för alla cirkelledare i ABF som jag programleder och som sänds den 15 september.

Mannen är inte ensam om att fälla liknande kommentarer. I kölvattnet av hans framfart uppstår situationer som vi ledare måste hantera. Många väljer att ta avstånd. Han är en hopplös typ. Besvärlig. Och ryggmärgsreflexen blir – ta bort honom! Problemet är att man då bryter mot värdegrunden om allas lika värde. Även om avsikten var den motsatta.

”Andra förändras enbart genom vår egen förändring” fick jag en gång lära.

Jag är väldigt förtjust i folkbildningstanken om att samtala och lära av varandra. Det är pedagogiken bakom den webbsända ledarutbildningen den 15 september. Jag har i arbetet med den förstås lärt mig massor. Bland annat av den ledare som sa: ”Vet du, jag triggas i gång, ja rentav roas att möta deltagare som uttrycker sig som han gör. Jag ser det som en utmaning.”

Hon hade lång erfaren-het av att som tjej och ung cirkelledare möta män som gärna behandlade henne som ”lilla kickan”. Jag blir väldigt inspirerad av att höra hur hon väljer att se situationen med nyfikenhet och humor, hellre än med ilska. Den makten har hon. Den har du. Den har jag.

Vi kan bestämma oss, välja,hur vi vill reagera, agera. Sen gäller det också attbädda bra. Så här i cirkelstarten, gör upp med deltagarna om vilka spelregler som ska gälla. Återigen vill jag referera till en klok ledare som inledde sina träffar med ett mantra hopsnickrat av gruppen. Det handlade i stora drag om att vara positiv, tro på möjligheter, se alla som värdefulla och oftare säga ”jag kan” än tvärtom. Jag tycker det är genialt att göra ett mantra av det och faktiskt insistera på att upprepa det vid varje träff.

Till slut sitter det i väggarna. Då blir det så mycket enklare för dig som ledare att mota bort den fördomsfulla repliken om ”latinos” och ”muslimer” som inledde den här krönikan.

TIPS! Kontakta din avdelning om du vill vara med på utbildningen den 15 september.