Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Ledarskap

Omstart

 

Att leda andra är svårt, men att vägleda sig själv är en konst. Extra kännbart med dryga året av isolering. Det sociala sammanhanget stagar upp en människa. Nu får man föra en dialogpedagogik med ”me, myself and I”. Går sådär.

I studiecirkeln med mig själv fick jag ta i med hårdhandskarna.

Denna velighet, vad vill du lära? Äh, jag vet inte. Kanske kolla Netflix. Nog för att hjärnforskarna kommit fram till att pandemin gjort oss dummare, men det ska väl en folkbildare råda bot på. Resolut tog jag fram post it-lappar. Gjorde tre spalter på baksidan av en garderobsdörr med rubrikerna:

ATT GÖRA
PÅGÅENDE
KLARA

Ja, jag vet, det heter ”kanban” (”skylt” på vardagsjapanska) släkt med lean-systemet och sånt man får lära sig på ledarskapskurser. Men ganska basic om du frågar mig.

I dagsläget har jag fem lappar i första steget, fem i pågåendefasen och tre som är klara. Jag har blandat privat och jobb. Så lappar med ”måla om stol”, ”städa kryddhyllan” samsas med ”förbereda kurs”. Oavsett innehåll så är tillfredsställelsen lika stor när jag får flytta en lapp till höger. Det är något med det konkreta och synliga som gör att denna metod fungerar för mig. Det visuella gör att det automatiskt blir lagom med lappar att klara av för en omtöcknad hjärna.

Och nu står vi snart inför en vaccinerad värld och omstart.

Finns bara avveckling eller utveckling. Då gäller förberedelser. Hemligheten bakom lyckade kurser, satsningar, ja, livet. Egentligen tar det minst lika lång tid att planera en utbildning som att leda den, och ett anständigt liv kräver ständig reflektion.

Jag tror på medvetandegörandet, att för sig själv tydliggöra vad, hur, varför vill jag detta? Ta reda på din inneboende drivkraft. Vad är din glöd och motivation för ditt kommande ledaruppdrag? Vill du intressera andra måste du själv vara intresserad.

Det är en bra tid nu att djupdyka in i de existentiella frågorna.

En god vän tillika terapeut ställde en spännande och utmanande fråga: När allt är över, hur vill du summera ditt liv? Vad vill du säga om ditt liv, det du verkligen är nöjd med?

Svaret gav mig ledtrådar om vad som verkligen är viktigt.

Publicerad i nummer 2, 2021