Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Att resa sig när

det känns omöjligt


Bäst!

Vi faller av Anna Platt (Forum)
Jaspiloten Kåre älskar sitt jobb. När han flyger in över Linköping och ser Stångån som skär genom staden, de ståtliga kyrktornen och järnvägsspåren på Östgötaslätten känns det som om han har världen i sin hand. För en liten stund kan han njuta av att vara den snabbaste mannen i luften och inbilla sig själv att han har kontroll. Han behöver den känslan – för resten av Kåres liv är nämligen kaos. Han lever som i en bubbla, isolerad från människorna omkring sig och fast i en gammal dröm. När han kraschar med sitt plan under en övningsflygning berörs inte bara han, utan även också fyra andra människor i Linköping. Man kan tro att de inte har något gemensamt, på ytan, men skrapar man på den befinner sig alla i fritt fall. Ensamma, olyckligt kära, i djup sorg. Vi faller, skriven av debutanten Anna Platt från Linköping, är en rolig, sorgsen, hoppfull och djupt mänsklig roman i Short cuts-anda. Om kärlek och förlust. Och om att resa sig när det känns omöjligt.


Bättre!

Föreställningar om Ana Ivan av Mikkel Rosengaard (Forum)
På en vernissage i Brooklyn möter en ung dansk konstpraktikant och författare den gåtfulla performancekonstnären Ana Ivan. Han hjälper henne med ett experiment som hon håller på att genomföra, där hon ifrågasätter tid. Hon berättar sin livshistoria för honom, en historia som sträcker sig från Ceausescus Rumänien och en by i Marocko, till konstscenen i Bergen och New York. För den sökande unga författaren är flickan ett mirakel, och han utvecklar ett slags besatthet av henne och hennes berättelse. Ana Ivan är helt uppslukad av tid, så pass att författaren dels blir tvungen att utmana sina egna föreställningar, dels börjar ana att allt inte är riktigt som det verkar. När han gräver djupare i hennes historia framträder en annan sanning. Trettioårige danske New York-bon Mikkel Rosengaard debuterar med en elegant vuxenroman, efter att ha gett ut en ungdomsbok och skrivit många artiklar om konst och arkitektur. Föreställningar om Ana Ivan berättar om avtrycken av familjehemligheter genom generationer. Fascinerande och vackert.


Bra!

En annan historia av Lina Thomsgård (Volante)
När de mest använda läroböckerna i historia granskades av Dagens Nyheter förra året visade det sig att kvinnor i snitt utgör tretton procent av alla personer som nämns. Programledaren och debattören Lina Thomsgård bad 50 svenska skribenter teckna ner valfria kvinnoporträtt som inte alltid får egna kapitel i de vanliga läroböckerna i historia. Vissa berättelser skildrar modiga pionjärer som har startat universitet eller lyft tyngre än någon annan, medan andra berättar om bedrägerier, misslyckanden och tragedier – där en återkommande tragedi är hur svårt det är för kvinnor att både vara föräldrar och sam-tidigt skapa egna liv. Alla skribenter har tacklat ämnet på olika sätt och bokens protestsångare, vetenskapsproffs, politiker, bedragare, författare, jägare, och börshajar på olika sätt, har erfarit hur det är att inte vara man i en värld byggd av och förmän.