Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

”En riktigt omskakande läsresa”

BÄST!

Den fantastiska sanna historien om Nomi Ali av Uzma Aslam Khan (ordfront)

Nomi, Aye och Zee är barn till en fånge på de isolerade och ogästvänliga Andamanöarna. När fängelsetiden var över blir han kvar med sin familj och odlar marken åt britterna. Andra världskriget bryter ut och snart avfyras det första skottet i deras by. Zee tvingas fly och kvar blir Nomi, som försöker förhandla med ödet och rädda sin älskade familj. Men när makten över öarna skiftar fram och tillbaka mellan britterna och japanerna är bara en sak säker – ingen är på Nomis och Zees sida.

Den fantastiska sanna historien om Nomi Ali tar oss som läsare med till en ovanlig och oomskriven plats i världen och ger oss en berättelse om maktlöshet och mod och mirakel, men också om kampen för att upprätthålla sin värdighet och medmänsklighet även under de svåraste förhållanden. En riktigt omskakande läsresa.


BÄTTRE!

De fyra vindarna av Kristin Hannah (Albert Bonnier)

Den amerikanska författaren Kristin Hannah är en fantastisk beskrivare av miljö och otillgängliga platser, med sin höjdpunkt i boken Himmel över Alaska. I sin nya roman De fyra vindarna tar hon oss med till Texas år 1934, där stormar plågar människor och djur. Den stora depressionen plågar landet ekonomiskt och USA verkar vara i krig med sig själv. Som så många andra på slättlandet tvingas Elsa Martinelli till slut lämna sitt hem – den lilla farmen som hotas att begravas i sanden. Hon ger sig av västerut med sina två små barn i hopp om ett bättre liv i Kalifornien. Men resan blir längre och ankomsten svårare än hon någonsin har kunnat föreställa sig.

Kristin Hannah berättar om en kvinnas umbäranden, kamp och kärlek i skuggan av den naturkatastrof som drabbade nordamerikanska Mellanvästern på 1930-talet. Vackert om att hålla dem man älskar närmast.


BRA!

Kräldjursmemoarer av Silje Ulstein (Wahlsröm & Widstrand)

Det är en av de första skoldagarna efter sommarlovet 2017. Elva år gamla Iben försvinner från sin mamma Mariam i köpcentret. Mariams omedelbara reaktion är flykt. Hon sätter sig i bilen och kör. Långt.

Samtidigt skaffar ett kollektiv sig en pytonorm som sällskapsdjur. När Liv möter ormen Nero, som också har en egen röst, rör det upp lika många känslor hos henne som hos läsarna – och recensenterna – i Norge. En orm med egna känslor och tankar? En orm som visar sig vara någon helt annan? Jo, för en läsare med livlig fantasi och ett sinne för humor funkar det absolut. Det här är en debutroman som inte liknar någon annan.

Publicerad i nummer 3, 2021