Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

”En roman i rasande tempo”

Bäst!

Tonårspar har kul på allmän plats av Aravind Jayan (Natur och kultur)
En vit Honda Civic är central i den här indiska romanen som böljar mellan skratt och mörker, men också mellan ämnen som rör gamla traditioner och vad modern status är.

I boken får vi följa en berättare, den yngre brodern av två, som lägger märke till att den äldre brorsan börjar bete sig konstigt. Orsaken visar sig vara att någon har filmat storebrodern och hans nya flickvän när de har sex – ett klipp som publicerats och blivit populärt på en porrsajt.

De traditionella föräldrarna försöker desperat hålla fast vid sin surt förvärvade respekt i samhället – de har ju precis köpt en Honda Civic för guds skull – medan den yngre generationen har en mer modern syn på situationen. Lillebrodern blir en ovillig mellanhand mellan att försöka hantera sina föräldrars förfäran och att avundas sin bror hans nyvunna frihet och i vissa fall avund.

En roman i rasande tempo, med kvicka kommentarer och tankeväckande detaljer. En billig tur- och returbiljett till en dallrande het kontinent.


Bättre!

Malma station av Alex Schulman (ALBERT BONNIERS FÖRLAG)
Ett tåg på färd genom Sverige är skådeplatsen för Alex Schulmans nya roman. Vi läsare får bland annat följa hur ett krisande gift par, en singelpappa och hans dotter och en kvinna som söker svaret på en gåta som hennes mamma lämnat efter sig, möts på ett oväntat sätt när alla reser till Malma station. Under resans gång bubblar det upp familjehemligheter och gamla svek som gått i arv, vilket givetvis leder till konflikter.

Som alltid är Alex Schulmans språk oklanderligt och har utvecklats fint genom hans romaner. Schulman har förmåga att sätta fingret på mänsklighetens ömma punkter och vrida om ett antal smärtsamma varv. Det här är en lågintensiv roman som tangerar frågor med hög igenkänning. En läsning som lämnar spår.


Bra!

Gränslös av Jørn Lier HoRst (WAHLSTRÖM & WIDSTRAND)
Den som längtat efter en ny Wistingdeckare lär inte bli besviken. Den här gången blir han kontaktad av en person som ingår i en sammanslutning på nätet och som gett sig på att lösa ett ouppklarat mord på en kvinnlig backpacker från Australien. Norska Astria är en av de mest aktiva medlemmarna och också nära en lösning när hon plötsligt försvinner. Wisting kan inte låta bli att sugas in i nätgruppens efterforskningar, något som ska visa sig få konsekvenser.

Prisbelönte norske kriminalförfattaren Jørn Lier Holst har rönt stora framgångar med rätta. Han har själv tidigare arbetat som utredare, vilket märks på det initierade sätt han skriver om polisarbetet. Gränslös är hans sextonde spänningsroman på egen hand och innehåller ett imponerande hantverk kriminalsnickeri. Läs och njut!

Publicerad i nummer 3, 2022