Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

En seriemördare i familjen

Bäst!

En gnista i mörkret av Stacy Willingham (MODERNISTA)
Bara ett par sidor in i handlingen förstår läsaren att huvudkaraktären Chloe är dotter till en seriemördare. Han dömdes och fängslades när hon var tolv och nu har det gått 20 år. Chloe har försökt få rätsida på sitt liv och till och med utbildat sig till psykolog och skaffat pojkvän, men hon plågas fortfarande av morden som gjorde att familjen slogs i spillror. Hon har kommit långt i sitt liv, tyvärr också med hjälp av alkohol och medicin, men mardrömmen väcks till liv när en av hennes egna patienter, en ung flicka, försvinner. En liten gnista är allt som behövs för att elden ska börja brinna igen.

En gnista i mörkret är copywritern Stacy Willinghams debut och boken klättrade direkt upp på New York Times bästsäljarlista. Med en intressant intrig (hur är det att vara dotter till en dömd seriemördare?) och en så kallad opålitlig berättare (kan vi lita på Chloe när hon knaprar piller?) håller handlingen läsaren i ett fast grepp från början till slut.


Bättre!

De rättrådiga av Tinna Lindberg (MODERNISTA)
Tinna Lindberg är en spännande svensk författare att hålla ögonen på. Hon arbetar som jurist och kommunikatör på utrikesdepartementet och skriver bokstavligen där hon står. De rättrådiga är första delen i hennes spänningsserie om diplomaten och antihjälten Linnea Bielke och det märks på researchen att hon kan sin sak.

Huvudpersonen Linnea ser fram emot sin första ambassadörstjänst i Kongo-Kinshasa. I förberedelsearbetet inför resan hittar hon ett dokument med ett okänt vittnesmål om flygkraschen där FNs generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom 1961. Kort därefter försvinner dokumenten spårlöst från Linneas tjänsterum. Hennes ambassadörstjänst dras tillbaka och det är uppenbart att någon försöker svartmåla henne. Samtidigt försvinner en av FNs miljöexperter i Kongo – en händelse med en särskild koppling till Linneas förflutna – och de tre kvinnorna dras in i en dramatisk historia. Spåren efter miljöexperten visar sig oväntat leda till Norrlands skogar och till hänsynslösa exploatörer som drömmer om att skapa ett svenskt Klondike – inte helt olikt den verkliga fyndighet som hittades i Kiruna i början av året. Spännande och samtidigt lärorikt om ett verkligt fall som berört många svenskar.


Bra!

Flykt av Emmy Walt (Romanus & Selling)
Bokåret 2023 drar i gång starkt med många intressanta debutanter. Emmy Walt är en av dem. Emmy är egenföretagare, fotograf och tidigare journalist och Flykt är en tankeväckande spänningsroman.

Berättelsen handlar om journalisten Mila som befinner sig i Frankrike för att skriva ett reportage om flyktingkrisen när Europa drabbas av flera samordnade terrorattentat. Milas 12-åriga dotter Sophia blir ett av terrorns offer och när Mila får kontakt med pappa Marcus ligger Sophia i koma. Snart förstår Mila att alla flyg är inställda. Europas gränser stängs en efter en samtidigt som Marcus vakar på sjukhuset hemma i Sverige.

Journalisten Mila, som nyligen har återhämtat sig efter en utmattning, är utom sig av oro för sin dotter. Samtidigt slits hon mellan att utföra sin plikt att rapportera från ett Europa som drabbas av kaos och polarisering.

Publicerad i nummer 1, 2023