Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Ett pussel som

aldrig blir klart

Bäst!

Vem var han egentligen, Samuel? Mer änvärldens bredaste leende och ett sätt att lyssna som blev beroendeframkallande för människor runtomkring honom? Varför valde han att dö – för det var väl det han gjorde? Eller var det en olycka? I korta stycken beskrivs en ung människas sista tid i livet, berättade för ett vagt antytt författarjag av dem som stod honom nära. Mest är det bästa vännen Vandad och före detta flickvännen Laide som berättar. De som inte tålde varandra, som ville ha Samuel för sig själva och tyckte att den andra förstörde honom.

I sin nya roman Allt jag inte minns (Albert Bonniers förlag) leker inte Jonas Hassen Khemiri med språket, som i sina tre tidigare romaner, utan med berättarformen. Små delar försöker bilda ett pussel som aldrig blir klart, eftersom bitarna inte riktigt passar ihop. Precis som inget liv är ett pussel som går att lösa och det aldrig finns något svar på vem någon är egentligen. Helt lysande!


Bättre!

Lollo och Amina är bästa vänner. Ellerde är mer än så, de är varandras enda fasta punkt i livet när alla andra sviker. Så har det varit ända sedan de var elva och började brevväxla, från varsin trasig familj i var sin Stockholmsförort. Nu arbetar de på samma sjukhus: underbetalda, överutnyttjade och i konstant uppror mot ledningen, politikerna och världen i allmänhet. Ända tills Amina inleder ett förhållande med fienden – en gift, mycket äldre överläkare. När Lollo får reda på det rasar allt.

Jesper Weithz andra roman Vintersystrar (Natur & Kultur) är en intensiv och samtidigt lågmält sorgsen berättelse om vänskap och vilka förutsättningar den har att överleva i en tid där allt mäts i pengar och där den som är svag och ensam gör bäst i att dölja det till varje pris.


Bra!

På en ö i Stockholms skärgård lever Florianeremitliv, i sällskap av en jättelik marijuanaodling och en död farmor. Hög på piller som han hämtar ut på farmors recept planerar han för en framtid i Thailand, dit han tänker emigrera så snart marijuanan är skördad och såld. Men så får han besök på ön, av två sjuttonåriga kusiner som kommer i segelbåt – vackra Kea och tjocka Max – och ingenting blir som han tänkt sig. Martin Kellerman, främst känd för seriehunden Rocky, romandebuterar med Allt blir inget (Albert Bonniers förlag) – en historia vars skitigt nattsvarta humor för tankarna till teveserien Breaking bad. Tempot är dock avsevärt lägre, berättelsen delas mellan Florian, Kea och Max och ibland går det väl långsamt fram mot vad man snart inser är oundviklig katastrof.