Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Fasa mitt i vänligheten

Bäst!

Vänligheten av John Ajvide Lindqvist (ORDFRONT)

Skräckmästaren John Ajvide Lindqvist är tillbaka med en äkta tegelsten som håller läsaren i ett järngrepp från början. Igenkänningen är stor när han beskriver helt vanliga människor som bland annat arbetar som parkskötare, kassabiträde, fondförvaltare och äldrevårdare. Hans karaktärer är en omaka grupp vars inbördes relationer utvecklas och invecklas under berättelsens gång. Skådeplatsen är Norrtälje, där en mystisk container plötsligt står en morgon. När den så småningom öppnas kommer dess innehåll att förvandla orten och den vardagliga vänligheten börjar att vittra bort. Som läsare imponeras jag av den tankemöda som måste ha legat bakom skapandet av dessa vardagliga karaktärer – var och en med en tvist som gör att vi vill följa med ända till slutet. Och i slutänden ska allt komma att handla om Vänligheten kontra Fasan. Liksom Ajvide-läsare är vana vid är författaren själv också en karaktär som då och då kommer in och kommenterar handlingen. Det är ett spännande grepp som gör berättelsen till ett intressant tidsdokument. En härlig kickstart in i läsåret 2021.


Bättre!

Drunkna tyst av Åsa Leijon (Albert bonniers förlag)

En ung kvinna stiger av bussen vid stora vägen sent en fredagskväll i början av sommarlovet. Efter det har ingen sett henne. Den enda som vet vad som verkligen hände är lillasystern Minna. Men sanningen är farlig och hon kan inte berätta mer utan att det får konsekvenser. I byn på den uppländska landsbygden hanterar alla sorgen, saknaden och skulden på sitt eget sätt och om natten sker skamliga saker. Samtidigt gror misstänksamheten mellan alla som minns och alla som absolut inte minns, mellan de individer som saknar så att de håller på att gå sönder och de som vägrar att säga ett ord om det som hänt.

Drunkna tyst är gymnasieläraren Åsa Leijons debutroman och hon skriver gripande och berörande om hemligheter som påverkar en hel bygd.


Bra!

Norr om Beirut av Anna Tell (Wahlström och Widstrand)

En natt i februari skickas förhandlaren Amanda Lund till Västerbron för att försöka förhindra ett självmord. Hon lyckas inte, och fler mystiska händelser dyker upp. Det visar sig att den döde mannens två barn kort tidigare försvunnit. De hade hämtats av en okänd man på förskolan, men återfunnits välbehållna efter några timmar. Varken Johan eller hans fru har polisanmält kidnappningen.

Parallellt följer vi en utsatt människas farliga resa från Afghanistan. Läsaren får veta att hon har råkat ut för något hemskt eftersom hon både har en arm- och en benprotes. De båda berättelserna hänger samman och flätas skickligt ihop i slutet.

Norr om Beirut är den tredje, fristående delen i serien om Amanda Lund, förhandlare vid Nationella insatsstyrkan. Anna Tell är kriminalkommissarie med ett långt förflutet inom Försvarsmakten. Det märks på researchen. Detaljerna är trovärdiga och drivet framåt en marsch genom Tells domäner, eftersom hon tidigare tjänstgjort i Afghanistan. Det gör mig som läsare bekväm och trygg.

Publicerad i nummer 1, 2021