Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Förförd av berättelser!

Läs nu!

Linda Skugge skulle förmodligen avsky den här inledningen, men jag kan inte låta bli: Att läsa hennes nya bok 40 – constant reader (Piratförlaget) är precis som det var att intervjua henne första gången. Jag kom dit förbannad (över något hon just skrivit om hur medelålders kvinnor bör klä sig) och åkte därifrån totalt avväpnad. Överraskad av den intelligenta kvinna i 30-årsåldern som jag känt omedelbar sympati för. Nu har hon blivit 40 och jag har hunnit reta mig på en del hon skrivit sedan dess. Börjar läsa hennes nya bok med viss skepsis och blir än en gång överraskad. Över att hon är så vass, så ärlig mot sig själv och alla runtomkring (utom sina barn, dem lämnar hon utanför, tack för det!). En sorgsen, rolig, rasande och samtidigt iskall beskrivning av hur det är att vara Linda Skugge, som sedan hon var tonåring försörjt sig som ”Linda Skugge” som snabbare än någon annan kan leverera en text som retar folk till vansinne. Om att vara blyg, pedantisk, rösta borgerligt, ha ont om pengar och bo i förorten. Om att alltid känna sig fel, och om att aldrig någonsin kunna sluta läsa och skriva.

Läs sen!

Det brukar finnas en tid i livet då man samlar på hopplösa kärlekar och fantastiska vänner. I den fasen befinner sig huvudpersonen i Amanda Svenssons tredje roman Allt det där som jag sa till dig var sant (Norstedts). En ung kvinna som börjar skrivarlinjen på en folkhögskola, där hon träffar en ung man av det mer motbjudande slaget. Hon ser det men kan inte släppa, förförd av hans berättelser där han är den ryske poeten Majakovskij och hon hans musa Lilja Brick. När inte han är Ted Hughes och hon Sylvia Plath. I själva verket är han en halvsadist med mindervärdeskomplex och hon en ofrivillig outsider som tror att hans kärlek är allt hon kan hoppas på. Ända till Ilse dyker upp med all den frihet och de skratt som är vänskap och som gör luften lätt att andas igen.

Om du hinner!

Moa Herngrens nya roman Hon hette Jennie (Wahlström & Widstrand) handlar också om komplicerad kärlek. De som möts heter Sara och John. Hon en tilltvingat självständig konstnär, bränd av kärleken. Han advokat och förlamad av sorg efter sin fru Jennie, som dött i cancer ett år tidigare. De blir kära, oväntat men passionerat, men över deras relation vilar Jennie som en skugga. Av Saras självständighet finns till slut inget kvar, och John vacklar allt mer i sitt beslut att ge det nya livet en chans. Det som först känns som ännu ett relationsdrama i medelklassig innerstadsmiljö griper snart tag och utvecklas till en historia man inte kan släppa.

 

 


 

Anne Ralf Hållbus
Anne Ralf har recenserat och skrivit om böcker i flera svenska tidningar sedan 1990-talet.