Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Fullkomligt lysande!

Läs nu!

”Tiden är en huligan”, suckar Bosco från djupet av sin solkiga fåtölj i en liten mörk lägenhet i New York. På 80talet var han en punkikon, tjugo år senare en fet föredetting. Som en huligan slår tiden blint omkring sig i Boscos liv, liksom den gör för de andra i det nät av människoöden som utgör Jennifer Egans hyllade och Pulizerpris-belönta roman Huliganerna kommer på besök(Norstedts).
En fullkomligt lysande intelligent och underhållande berättelse som utgår från en medelålders skivbolagsdirektör och hans neurotiska assistent. I fristående kapitel, som utspelar sig vid olika tidpunkter och på olika platser i världen, möter vi dem och människorna runtomkring dem.
Dödsföraktande, vackra och kreativa rebeller som aldrig kunde tänka sig att de och allt det de tror på skulle bli passé. Men livet blandar och ger och i slutändan kommer det – precis som den här boken – att överraska oss alla.


Läs sen!

Det börjar med ett postrån. Ett fall i högen för polisen om det inte vore för en av gärningsmännen: en gammal man som står i postkön med sitt lilla barnbarn, som han plötsligt lämnar till mannen bakom för att kliva fram och hjälpa rånaren – som därefter skjuter honom. För kommissarie Alex Morrow och hennes kolleger vid Glasgowpolisen hopar sig frågorna: Vem var den gamle mannen – och vem är ynglingen som han anförtrodde sitt barnbarn till? Har de kopplingar till något av de kriminella nätverk som håller Glasgows förorter i ett järngrepp? Och vad vet i så fall kommissariens bror, gangsterbossen som säger sig vilja börja leva på rätt sida om lagen?
Skotska Denise Minas senaste bok Gudar och odjur (Minotaur) är lika intrikat, välskriven och oavbrutet spännande som hennes åtta tidigare kriminalromaner. Liksom alltid utspelar den sig i ett Glasgow i förvandling. En stad där klyftan mellan fattiga och rika vuxit sig avgrundsdjup och där många fler än man vill tro är beredda att göra vad som helst för att få höra till dem som har råd.


Om du hinner!

Jens Lapidus har framgångsrikt lanserat begreppet Stockholm noir, en storsäljande underavdelning till det svenska deckarundret. Det började 2008 med Snabba cash, som raskt följdes upp av ytterligare tre romaner, varav en i serieform. Nu lägger Lapidus en novellsamling till meritlistan: Mamma försökte (W&W). Också här möter vi människor som rör sig kring Stockholms undre värld – kriminella såväl som dem som är satta att försvara dem. Några återkommer från romanerna, som miljonprogramskungen Jorge och gangsterbossens dotter Natalie, medan andra är helt nya bekantskaper. Nedslagen i deras liv är korta men effektiva och språket lika tonsäkert som alltid, men kvaliteten på novellerna (varav några är nyskrivna och andra tidigare publicerade) är aningen ojämn. Vissa dröjer sig kvar, som den inledande om advokaten som försvarar en man åtalad för att ha misshandlat sin styvson, medan andra historier känns väl återanvända. Ändå läsvärt av en begåvad, men möjligen överproduktiv, författare.