Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

”Genialt om rikedom och fattigdom”

BÄST!

Mot paradiset av Hanya Yanagihara
(Albert Bonniers Förlag)

I New York 1893 år kan människor leva med och älska vem de vill. En ung ättling till en framgångsrik familj står emot en arrangerad trolovning och väljer i stället en charmig men fattig musiklärare som partner.

På Manhattan 1993 bor en ung hawaiiansk man med sin mycket äldre och rikare partner samtidigt som han noggrant döljer sin oroliga barndom och sin fars öde.

År 2093 möter läsaren en värld hårt hållen i ett totalitärt styre. Där försöker en mäktig vetenskapsmans skadade barnbarn navigera i livet utan honom – och lösa mysteriet med hennes mans försvinnande.

Dessa tre delar förenas i en fängslande och genialisk symfoni där återkommande teman från olika tidsåldrar fördjupar och berikar varandra. Boken berör rikedom och fattigdom, svaghet och styrka och längtan efter att hitta en plats i ett jordiskt paradis. Det som förenar är inte bara karaktärerna utan också de egenskaper som gör oss till människor: rädsla, kärlek, skam, behov och ensamhet.

Den stora kraften i denna märkliga roman drivs av Yanagiharas förståelse för den värkande önskan att skydda dem vi älskar – partner, älskare, barn, vänner, familj – och smärtan som uppstår när vi inte kan.


BÄTTRE!

Städerskan av Nita Prose
(Albert Bonniers Förlag)

Omdebatterad bok där huvudkaraktären Molly är en person som inte förstår sociala koder (omdebatterad på grund av att Mollys eventuella diagnos inte nämns). Mollys mamma var den som tolkade världen och avkodade den till enkla regler som Molly kunde leva efter, men nu tvingas Molly navigera i livets komplexitet helt själv. Ändå kastar hon sig över sitt arbete som hotellstädare med liv och lust – hon älskar ordning och reda och att fixa i gästrummen på Regency Grand Hotel.

Men Mollys perfekt inrutade liv raseras den dag hon öppnar dörren till den rike Charles Blacks svit, bara för att hitta rummet i en enda röra och med mannen själv död.

Innan Molly vet ordet av är hon huvudmisstänkt och hamnar snart i en trasslig härva på grund av sitt annorlunda beteende. Men så får hon hjälp från oväntat håll att lösa vad som egentligen hände Charles Black – frågan är bara om polisen hinner hitta den riktiga mördaren innan det är försent.

Städerskan utforskar vad det innebär att vara likadan som alla andra men ändå helt annorlunda. Och Molly är en minnesvärd karaktär som stannar kvar långt efter att boken är utläst.


BRA!

Den som överlever av Victor Pavic Lundberg
(Albert Bonniers Förlag)

Ett flygplan kraschar mitt på Medborgarplatsen. Samtidigt återvänder journalisten Loa Bergman till jobbet efter en lång sjukskrivning. När han letar efter vinklar inför den stundande 20-årsdagen av en nationell katastrof ramlar han över ett spår som ligger närmare hans eget öde än vad han först vill erkänna. Samtidigt bedriver Danijela Mirkovic, Loas kollega på tidningen och tidigare vän, en egen utredning och hittar märkliga oklarheter. Båda två dras in i en livsfarlig spiral i jakten på sanningen.

Den som överlever är en rafflande spänningsroman om hur girighet, moral och tillfälligheter styr våra livsöden och debutanten Victor Pavic Lundberg har undersökt vad som händer när ett land är i chock. Vad sker med dem som överlever, de som förlorar sina nära och kära, mediernas roll och journalister som ska rapportera om händelserna.

Publicerad i nummer 2, 2022