Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Hjärtskärande sannsaga

Bäst!

Sluta aldrig gå – från gatan i São Paolo till Vindeln i Norrland av Christina Rickardsson (Forum)

– Mamae!

– Christiana!

– Mamae!

Scenen när lilla Christianadras isär från sin mammapå barnhemmet i São Paolo är hjärtutslitande. Hennes historia är unik, men ändå alldeles för vanlig. I Brasilien beräknas det i dag finnas sju miljoner gatubarn. Christina, som kom att bli hennes svenska namn, var ett av dem. Hennes uppväxt, tillsammans med mamma Petronilia och lillebror Patrique, innebar att skaffa mat för dagen, att överleva djur som ormar, spindlar och skorpioner och att kämpa mot människor som inte ville dem väl. Som 8-åring adopterades Christina till norrländska Vindeln, en resa hon berättar om i boken om sin historia. Om kontrasterna från gatan till en trygg säng, men också en vacker resa där allt visar sig vara möjligt trots att framtiden ter sig hopplös.


Bättre!

Saturnus tecken av Ulrika Kärnborg (Natur och kultur)

En härlig historisk romanfantasi med stormaktstideni centrum, med 1600-talsstjärnorna Axel Oxenstierna och Maria Eleonora i centrum.Författaren och dramatikern Ulrika Kärnborg spinner loss i ett frosseri om blodiga slag, ett folk som svälter och stark makt. Mitt i allt stårAxel Oxenstierna, en mansom älskar krig och makt och som befinner sig nära kungen Gustav II Adolf. Men där finns också en drottning med en diamanthård och uppfriskande vilja, vilket slutar i brutala krascher. Ett suggestivt porträtt av den man som lade de första murstenarna till nationen Sverige, ett scenario man kan fundera kring när dagens politiska orosmoln växer sig mörkare och tätare.


Bra!

Vid foten av Montmartre av Britta Röstlund (Norstedts)

När du har skakats om av och fällt en tår till de två ovanstående böckerna behövs något roligt och hjärnvindlande.

Journalisten Britta Röstlund, bosatt i Frankrike sedan femton år, har skapat en liten gåtfull bokpärla där hon med stor preci-sion låter läsaren kika in i ett vanligt franskt vardagsliv– in i Mancebos speceriaffär, i Tariqs skomakeri och in i madame Cats misstankarom hennes man som kan-ske är otrogen. Den Frankrikeälskande läsaren får frossa i härliga Parisdetaljer från en überkännare och fiffig historiesömmerska. Allt utan minsta detaljfnurra på sytråden.