Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Hon är vår nya

deckardrottning

Bäst!

Ödesmark av Stina Jackson (Albert Bonniers förlag)

Stina Jackson serverar ännu en norrländsk cocktail av surt och salt, toppad med ett sött språk som lämnar läsaren berusad av läslycka. Efter att Skellefteå dottern debuterade med Silvervägen för två år sedan har hon kammat hem de flesta priser som går att få, inklusive Svenska deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman och priset Glasnyckeln för årets bästa nordiska kriminalroman. Välförtjänt, då hennes språk är ljuvt och spänningen lågintensiv.

Nu följer hon upp storsuccén med en berättelse som utspelar sig i den lilla byn Ödesmark i ett vårvintrigt Arvidsjaur. Liv bor med sin truliga pappa Vidar och tonårssonen Simon. Rykten går. Varför bor Liv kvar hemma hos pappa, förutom på grund av den förmögenhet folk säger att han har?

Stina Jackson flyttade från sin hembygd till USA när hon var 22 år och har sedan dess bott i Denver. Kanske är det därför temat, om att vilja höra till en plats man kan kalla ”hemma” och de starka banden till människorna där, blir så trovärdigt och tydligt. Stina Jackson är vår nya deckardrottning.


Bättre!

Strega av Johanne Lykke Holm (Albert Bonniers förlag)

Strega är, förutom en italiensk örtlikör, uppföljaren till danska Johanne Lykke Holms kritiker hyllade debut Natten som föregick denna dag, som kom 2017.

Tillsammans med åtta andra unga kvinnor anländer Rafaela till den lilla bergsorten Strega för att arbeta på det stora hotellet Olympic. De får lära sig allt personal bör känna till, som att servera och stryka, laga mat och bädda rent – men hotellet förblir öde. Inga gäster kommer dit. På sina lediga stunder söker kvinnorna förströelse, samtidigt som frågorna hopas. Vad gör de egentligen där? Och varför ska flickorna tuktas?

Strega skrevs långt innan corona kom på tal, men på många sätt känns historien brännande aktuell. Ödsligheten, isoleringen – men samtidigt den bultande livslusten under huden. Vilken bedrift av Johanne Lykke Holm att ha fångat detta – innan det ens har hänt.


Bra!

Säg inget om Lydia av Celeste Ng (Albert Bonniers förlag)

Året är 1977 när en amerikansk familj sätter sig till frukostbordet och tonårsdottern inte dyker upp. Lydia hittas sedan död i en sjö i närheten av det välbärgade villaområdet. Alla är förkrossade och inget liknande har någonsin hänt i närheten tidigare. När polisen förhör familjen om Lydias liv börjar de snurra in sig i svaren. Vilka var hennes vänner? Verkade hon deprimerad? Talade hon någonsin om att skada sig själv? Kan det i själva verket vara närstående som ligger bakom försvinnandet? Mamma Marilyn hittar de dagböcker som hon gett till sin dotter varje år i över ett decennium – och blir chockad över det hon finner.

Celeste Ng kallar sin genre ”litterär thriller”, vilket bjuder läsaren på såväl ett mysterium som en historia större än själva deckargåtan. Skickligt och gripande, om kärlek, psykisk ohälsa och starka familjeband.

Publicerad i nummer 2, 2020