Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

”Hon blir bara bättre och bättre”

Bäst!

Det sista konstverket av Sofia Lundberg (FORUM)
Det sista konstverket startar på Moderna museet där konstnären Hanna Stiltje ska ha utställning. Hon är hyllad och hajpad, men när duken dras av och blottar hennes sista konstverk är det skapat av enbart skräp. Recensenter och journalister blir förbryllade, till och med arga. Hur har Hanna Stiltje mage att driva med dem? Men konstverket av skräp har en anledning och historia, vilken Sofia Lundberg skickligt undan för undan vecklar ut. Hanna Stiltjes barndom bottnar nämligen i en sårig start, som med kärlek från de kämpande familjehemsföräldrarna sakta repar sig. Men precis när Hanna tror att livet har vänts rätt igen får det sig en rejäl törn.

Sofia Lundberg skriver varmt och initierat om fosterhems- och familjehemsbarn, något hon också har egna barndomserfarenheter av i en vän som var placerad hos sin mormor och morfar. I boken växer också den blivande konstnären Hanna upp hos sin morfar, som tar hand om sitt barnbarn när mamman är fast i droger.

Det sista konstverket är Sofia Lundbergs tionde bok och hon blir bara bättre och bättre. Språket snirklar sig sömlöst fram genom berättelsen och att läsa Lundbergs detaljer är som att omslutas av bomull. Hon tecknar finkänsliga porträtt av karaktärer som läsaren känner med och låter dem läka så gott det går. Det inger hopp och lämnar läsaren med en känsla av värme.


Bättre!

Vit som snö av Samuel Bjørk (WAHLSTRÖM & WIDSTRAND)
Allt ska bli bra nu för Thomas, han känner det i hela kroppen. Han ska äntligen få rätsida på sitt liv och träffa sin son för första gången på länge. De ska flyga drake tillsammans på en åker. När pojken väl kommer springer han i förväg – men kommer snart tillbaka och har kissat på sig. Det visar sig att han har hittat två lik, två pojkar, cyniskt mördade och i sina dagböcker har pojkarna dagen innan skrivit ett exakt likadant meddelande. Holger Munch har just anställts som chef för en ny mordenhet i Oslo. Tillsammans med den talangfulla polisstudenten Mia Krüger dras han in i jakten på mördaren. Samtidigt tillbringar Mia nätterna åt att leta efter sin försvunna tvillingsyster.

Samuel Bjørk är pseudonymen för den norske författaren Frode Sander Øien. Författarens bästsäljande romaner har sålts till 40 länder. Han skriver medryckande och otäckt, en serie som passar alla som inte är rädda för blodiga detaljer.


Bra!

Älven av Rosa Liksom (WAHLSTRÖM & WIDSTRAND)
Rosa Liksom är pseudonym för Anni Ylävaara, en finländsk författare och konstnär. Hon skriver på meänkieli och finska. I dag tillhör hon de bästsäljande moderna finländska författarna. I böckerna rör hon sig mellan Helsingfors och Lappland – och nu tar hon sig an en skildring av Lapplandskriget 1944. I Älven skriver hon om en pappa som är ute i kriget. Han tagit med sina söner och sin gravida fru och lämnat sin dotter på gården tillsammans med farbror. Tillsammans med en piga, evakuerad från Karelen, och granngårdens familj plus all deras boskap ansluter sig flickan till den stora vandringen genom det krigshärjade finska Lappland för att komma i säkerhet på andra sidan vattnet. Det är en marsch fylld av hunger, kyla och möten med människor och djur på väg undan kriget. Älven är ett tidsdokument över en svunnen tid som ändå känns aktuell.

Publicerad i nummer 2, 2023