Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

I skuggan av ett geni

Läs nu!

Inredning. Kläder. Tankar om barnuppfostran. Och så all denna mat!
Det är vad som rör sig i huvudet på Maj, huvudperson i Kristina Sandbergs trilogi som började med Att föda ett barn, fortsatte med Sörja för de sina och nu (kanske) avslutas med Liv till varje pris (Norstedts). Historien, som började i 1930-talets Örnsköldsvik, har nått 60-talet. Den unga arbetarflickan som gifte sig med den betydligt äldre Tomas när hon oplanerat blev gravid, har blivit en medelålders medelklasskvinna som vet att hålla fasaden i skick. Hennes tankar kretsar kring hemmet – hur det ser ut, vem man kan bjuda hem, samtidigt som livet utanför obönhörligen tvingar sig på. Det ekonomiska välståndet kan inte tas för givet, lika lite som att maken håller sig nykter eller att barnen klarar vägen ut i vuxenlivet.
Lågmält intensivt, ömsint och samtidigt klarsynt distanserat, tar Kristina Sandberg med läsaren in i huvudet på Maj och även om det inte är lätt, vill man stanna där. Det är bara att hoppas att detta inte är slutet, utan att berättelsen får fortsätta.


Läs sen!

2014 är Kulturmannens år. Eller snarare; året då han kläddes av på kultursidorna och avslöjades i all sin grandiosa ynklighet. Det är omöjligt att inte tänka på honom när man läser Johan Cullbergs och Björn Sahlins bok Märta och Hjalmar Söderberg med undertiteln En äktenskapskatastrof (Natur & Kultur). Det manlige geniet, hyllad som uttolkare av kärleken och det mänskliga psyket i romaner som Doktor Glas och Den allvarsamma leken. Och så kvinnan, den första hustrun, som sånär försvunnit i historiens dimmor, avfärdad som en halvimbecill överklassflicka som inte klarade av att hennes högt begåvade make inte ville ha henne.
Men här berättas en helt annan historia, om hur Märta Söderberg efter att ha fött tre barn och drabbats av svår reumatism röjdes ur vägen med hjälp av dem som stod vid den ständigt panke och gravt alkoholiserade författargeniets sida. Ett hov bestående av den tidens kulturelit och ett antal kvinnor som stod Hjalmar Söderberg nära och som såg till att Märta så småningom hamnade på sinnessjukhus, förbjuden att träffa sina egna barn.
En sorglig och grym historia om ett liv i skuggan av ett geni.


Om du hinner!

En drunkningsolycka på 60-talet och en döende mamma i nutid. Ett ungt framgångsrikt läkarpar på Östermalm och en medelålders kvinna på Ekerö med truliga tonårsbarn och motormekande make. Upplägget lovar spänning och pikanta familjehemligheter, och skickligt väver Anna Bråtenius trådarna till intrigen i sin första roman för vuxna: Så som vågorna slår mot stenig strand (Bokförlaget Mormor). Den gemensamma nämnaren mellan de parallella historierna visar sig vara en ö i skärgården, dit Pernilla, återvänder för första gången sedan hon var barn. Frågorna som hon länge duckat för går inte längre att skjuta ifrån sig. Varför växte hon upp med sina morföräldrar? Varför ville hennes mamma inte ha henne? Och vem är hennes pappa?
Svaret kommer kanske inte som en total överraskning för läsaren, men vägen dit är tillräckligt gripande för att man ska hänga i till slutet.