Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Jerringpris

i vackert språk!

Bäst!

Den sårade pianisten av Maria Ernestam (Forum)

Kan man få Jerringpris, bragdguld, guldbagge i vackert språk? I så fall kniper Maria Ernestam alla tre. Jag lägger mig platt på knä i en lerpöl för hennes ord, som slingrar sig ljuvt genom berättelsen om Veronica och Marieke som har varit vänner sedan de var små. I vuxen ålder står den trofasta Marieke fortfarande i skuggan av den karismatiska Veronica. När Veronicas moster Klara dör sätts en händelsekedja i gång som förändrar vänskapen på djupet. De båda väninnorna bestämmer sig för att resa i Klaras fotspår, till platser som har haft stor betydelse för henne, och som nu får det även för dem. Det visar sig att mostern har levt ett betydligt mer spännandeliv än de har trott, och insikten får Marieke att börja ifrågasätta sig själv och sin dominanta väninna. Och som man älskar Maria Ernestams språk! Hon mejslar sirligt ut sin berättelse med varsam hand och skapar därmed ändlös njutning för läsaren.

 


 

Bättre!

Det enda rätta av Charlotte Rogan (Bookmark)

Ibland träffar böcker extremt rätt i den brinnande aktuella samhällsdebatten. Efter att i hemlighet ha skrivit hela sitt vuxna liv debuterade Charlotte Rogan hösten 2012 med Livbåten och toppade plötsligt försäljningslistornai USA och Storbritannien. Uppföljaren gör inget fan besviken. Rogan dundrar på med en ny moralfilosofisk thriller, skrämmande aktuell med tanke på tiggardebatten, de nyinförda gränskontrollerna, regeringens beslutom resursförstärkning till Försvarsmakten samt det höjda beredskapsläget.På ett Ian McEwanskt sätt skapar Charlotte Rogan en rejäl nagelbitare genom att aldrig ge läsaren enkla ställningstaganden att sympatisera med. Perspektivbytenai boken är snabbtänkta och utgår från Charlotte Rogans egna erfarenheter och observationer i samband med Bushadministrationens krigföringi Irak, samt de visselblåsare som klev fram då. Mycket autentiskt och smart.

 


 

Bra!

Världens vackraste man av Lena Ackebo (Natur & Kultur)

Nu tar serietecknaren Lena Ackebo (känd för bland annat Brynebrinks och Fucking Sofo) steget in i romanvärlden med en berättelse om två systrari övre medelåldern som inte kommer överens. De två bestämmer sig ändå för att åka på en veckas charterresa till Mallorca för att lära känna varandra bättre. Där träffar de restaurangägaren Albert, som den ena systern inleder en relation med till den andra systers missnöje. Under en veckas semester förändras allt. Systrarna bråkar, gamla sår från barndomen rivs upp, dynamiken mellan dem förändras och den tidigare kuvade Mona blommar ut. Det är sorgligt på ett sätt, men också roligt – och Lena Ackebo lyckas få fram skarpsynt feelgood om familj, syskonskap, kärlek och självförverkligande.