Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Kärlek och oläkta sår

Bäst!

Vad som helst är möjligt av Elizabeth Strout (Forum)

62-åriga Elizabeth Strout, en av USA:s mest hyllade författare, har åstadkommit en briljant roman om kärlek, sår från barndomen och en desperat längtan efter läkning. Elizabeth Strout har en särskild fingertoppskänsla för familjerelationer, och boken är ett pärlhalsband av små berättelser som utspelar sig i en amerikansk småstad. Sådana som lika gärna skulle kunna vara hämtade från en svensk liten ort eller familj där förväntningar och kärlek rör ihop sig. Vi får följa en syster som lever med fokus på sin rike make, medan den andra är en sökare vars upphittade tvillingsjäl plötsligt förändrar hennes liv. Samtidigt söker en vuxen dotter längtan efter moderskärlek från en mamma som sett och fortfarande ser förbi henne. Allt detta beskriver Elizabeth Strout med en mjuk medkänsla för sina karaktärer, som hon behandlar med respekt utan att tycka synd om dem. Dialogerna är i toppklass och fångar huvudpersonernas personligheter på ett utomordentligt sätt.


Bättre!

Outsidern av Stephen King (Albert Bonniers förlag)

Skräckmästaren Stephen King är tillbaka, med besked. Till dags dato har han skrivit 56 romaner och omkring 200 noveller, där Outsidern är en genomarbetad story som skapar oändliga isande rysningar genom hela kroppen. En elvaårig pojke hittas mördad i en liten amerikansk stad. Alla spår från det bestialiska sexualmordet, inklusive dna och flera vittnen, leder till en av stadens mest uppskattade ungdomscoacher och basebolltränare: Terry ”Coach T” Maitland. Han verkar dock ha ett alibi och chocken är stor när den populäre tränaren grips inför publik på stadens arena. Distriktsåklagaren och polisens utredare anser fallet vattentätt och pläderar för att tränaren ska avrättas i elektriska stolen, men allt eftersom uppenbarar sig andra ledtrådar som leder in i stadens och människornas mörka inre – de som Stephen King bevisligen är en fena på att skildra.


Bra!

Bruna flickor av Koko Hubara (Förlaget M)

När skribenten och debattören Koko Hubaras essäsamling Ruskeat tytöt (som också finns i välbesökt bloggform under samma namn) kom ut i Finland 2017 blev den en frisk fläkt i de litterära finrummen, som tidigare inte gjort rum för icke-vita personer. Koko Hubara, som är född 1984 i Finland med finska som modersmål, är en av vår grannlands mest tongivande författarröster. Hon ber inte om ursäkt för sig och ifrågasätter den ”mardröm” hon ibland kallar sig själv, den mardröm som det kan innebära att leva som blickfång i en homogen, vit tillvaro – men också om vikten av att bli sedd för den man är. Och i politiska tider när himlen mörknar är Koko Hubara och andras röster viktigare än någonsin.

Publicerad i nummer 3, 2018