Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Ljummet sex

och isande skräck

Läs nu!

I Sandsgård, där Clara växer upp, finns en självklar hackordning. Lägst står kosovoalbanerna, högst står de som bor på överklassgatan i tegelvillor med persikofärgade badrumsmattor. Någonstans i mitten finns Claras mamma Birgit, som städar på sjukhuset och storhandlar på Gekås. Det är 1990-tal och ordet ”utanförskap” har ännu inte ersatt begreppet klass. Och är det någon som är utanför så är det Clara, som i hemlighet gillar att göra tyskaläxan och hellre skulle dö än avslöja för någon att hon drömmer om att bli läkare. Och som på något sätt är förbunden med klassens nykomling Breken, som inte är klok och som hamnar på ungdomsvårdsskola.
Sara Beischer, född 1983, debuterade för knappt två år sedan med den lågmält lysande Jag ska egentligen inte jobba här. Hennes andra roman Det finns råttor överallt utom på Antarktis (Ordfront) handlar om en klassresa som många gör men få talar om. En vemodig och stilsäker början på ett lovande författarskap.


Läs sen!

Ett lyckligt äktenskap med ett ljummet sexliv – finns det? Fan tro’t, tänker Hanna som efter nära tjugo år med Åke tror att alla tåg snart har gått. Gör de inget nu, återstår bara ett svart hål av tristess och sedan skilsmässa. Kan en swingerklubb, alltså ett ställe dit par går för att byta partner, vara lösningen? Åke är motvillig, men Hanna vet vad hon vill. Ända tills de står där i en källarlokal. Lika utlämnade åt sin vita nakenhet som de andra medelålders paren vid bardisken.
Bengt Ohlsson har ett absolut gehör för den mänskliga samvarons alla futtiga fallgropar. Hans tolfte roman Swing (AB förlag) är ingen stor berättelse, ingen Augustprisvinnare som Gregorius eller psykologisk rysare som Kolka för att nämna två av hans tidigare böcker. Men ändå en tänkvärd, sorglustig och som alltid välskriven historia om den livsfarliga liknöjdheten och vådan av att vänta sig för mycket.


Om du hinner!

När Carl-Johan Vallgren ändrar skepnad från finförfattare till deckarditon Lucifer sparar han inte på krutet. Ska man skrämmas så ska man och kan man tänka sig något mer gastkramande än en sjuårig pojke som försvinner med en främling, mitt framför ögonen på sin far och sin lillebror? Fyrtio år senare försvinner även lillebrodern, vid det här laget stenrik och olyckligt gift. Där har ni upplägget till Skuggpojken (AB förlag), den första i vad som presenteras som en serie noir-thriller med Danny Katz i huvudrollen – före detta ungdomsbrottsling och heroinist med skyhögt IQ och ett förflutet inom säkerhetstjänsten. Lägg till en Djursholmsfamilj med mörka hemligheter och en kvinnlig åklagare med alkoholproblem, så har ni en högexplosiv och välskriven men möjligen en aning överlastad kriminalroman som för tankarna till självaste Stieg Larsson.