Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Magen kurrar konstant!

Bäst!

La Che e av Marie NDiaye (Natur och Kultur)
Flickan La Cheffe (som hon kallas genom boken) kommer från enkla förhållanden i sydvästra Frankrike på 1960-talet. Som fjortonåring skickas hon i väg till en rik familj för att arbeta som hembiträde – där hon visar sig ha oanade kunskaper i köket. Blixtförälskelsen i den kulinariska konsten är omedelbar och som läsare får vi njuta av hennes brinnande passion för gastronomi, men också ta del av en ärrig relation till den dotter hon väljer bort till förmån för jakten på Michelinstjärnan. Marie Ndiaye är en av Frankrikes stora litterära stjärnor och ständigt Nobelpristippad. Hennes La Cheffe har samma känsla som Muriel Barberys Igelkottens elegans, där läsaren obönhörligt sugs in i berättelsen. Romanen är en hyllning till skapandet – och matlagningen som konst – och det är oundvikligt att magen kurrar sig igenom hela läsningen. Sinnligt, detaljerat och smakfullt.


Bättre!

Manhattan Beach av Jennifer Egan (Albert Bonniers förlag)
Följ med på en resa till New York på 1930-talet – och en av höstens mest experimentella romaner, berättad utifrån en mängd olika perspektiv. Vi får möta unga Anna Kerrigan, vars pappa försvunnit under oklara omständigheter, varpå hon tvingas ta hand om familjen. När kriget bryter ut får hon jobb på skeppsvarvet och blir sedan varvets första kvinnliga dykare, samtidigt som letandet efter fadern leder henne till en gangster och hans glamorösa värld. Pulitzerprisbelönade författaren Jennifer Egan har sagt att hon vill att alla hennes böcker (hittills sex till antalet) ska lära henne någonting nytt. I just Manhattan Beach speglar hon människans oförmåga att se utanför sig själv och sitt eget perspektiv. Det är vackert i sin småskalighet, och stort och episkt på samma gång.


Bra!

Den brinnande flickan av Claire Messud (Natur och Kultur)
Välkommen in i en värld av systerskap, med olika förutsättningar och bakgrunder. De unga flickorna Julia och Cassie har varit bästa vänner sedan de gick i förskolan. De har delat allt, inklusive en längtan bort från den trista stad i Massachusetts där de växer upp. Men när flickorna når tonåren börjar de glida ifrån varandra. Deras vitt skilda klassbakgrunder blir plötsligt tydliga, och Cassie börjar slå in på en väg som leder henne bort från den relation båda värdesatt högt.

Som läsare får vi följa ett psykologiskt ödesdrama om vad som händer när två flickor kliver över tröskeln från barndom till tonår med blicken fäst på den vuxna kvinnans värld. Det är hög igenkänning i det faktum att ju närmare vi kommer en vän, desto mer komplicerad kan relationen bli. Den brinnande flickan är författaren Claire Messuds femte bok. Hon har tidigare skildrat milstolpar i vänskap och relationer och den här historien har ett viktigt budskap: att unga flickor behöver försöka bortse från det faktum att samhället vill göra dem rädda.

Publicerad i nummer 4, 2018