Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

”Magnifikt om förfädernas missgärningar”

BÄST!

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson (ALBERT BONNIERS FÖRLAG)

Det är nio år sedan Kirunaförfattaren Åsa Larssons förra bok (Till offer åt Molok) kom ut och 13 år sedan hon debuterade med Solstorm. Nu är det dags för den sista berättelsen om den bekräftelsesökande Rebecka Martinsson. Hon jobbar kvar som åklagare i sin hemstad Kiruna men är överarbetad och har taggarna utåt. När ett gammalt lik hittas hemma hos en alkoholist börjar Rebecka rota i fallet. Samtidigt väcks tankar och frågor om henne själv och släktens historia som hon inte tidigare förstått. Om fädernas missgärningar, och hur de präglar oss än i dag.

Åsa Larsson har själv beskrivit skrivprocessen med orden ”att skriva kan vara både blötmyr och roligt samtidigt”. Just den här processen har säkerligen varit bådadera men utkomsten är magnifik. Kärleken till människor och djur och natur och så – språket. Det sirliga, naturnära där Åsa Larsson är mästerlig. Det märks att hon drivs av att berätta historier från förr, från den tiden när man mätte skallarna på tornedalingar och som vi aldrig får glömma bort.

BÄTTRE!

Vinnarna av Fredrik Backman (FORUM)

Ytterligare en älskad svensk författare är tillbaka. Fredrik Backman avslutar sin hyllade serie (som också innehåller Björnstad och Vi mot dem, böcker som blivit HBO-serie). Rent skrivtekniskt sätter sig Fredrik Backman som en gud över sina karaktärer och hoppar hej vilt mellan deras livsberättelser. Ändå blir det aldrig rörigt i historien om två rivaliserande byar, två hockeyklubbar och en massa kärlek och död.

Någon blir kär, någon försöker laga sitt äktenskap och någon försöker rädda sina barn. Någon hatar, någon slåss, någon tar ett skjutvapen och går mot en ishall. Fredrik Backman ställer frågor som: ”Vad är en familj?”, ”Ett samhälle?” En del av svaret blir: De är summan av våra val. Och vad är vi redo att offra för att skydda dem.

BRA!

Ur förtärande eld av Paula Hawkins (FORUM)

När en ung man hittas brutalt mördad på en husbåt i London dunkla kvarter väcks frågor kring tre kvinnor som kände honom. Stukade Laura med sitt problemfyllda liv, hon som spenderade natten på båten och som var den som sist sågs i offrets hem. Eller Carla, den mördades sorgedrabbade moster, som redan sörjer en annan familjemedlems plötsliga död. Eller är det kanske Miriam, den nyfikna grannen som uppenbart inte berättar allt hon vet för polisen?

Paula Hawkins är författaren bakom succén Kvinnan på tåget och arbetar även i den här boken med så kallade bedrägliga berättarröster, vilket betyder att läsaren inte kan lita på någon. Vi kastas fram och tillbaka mellan vem som kan stå bakom mordet – en klassisk ”whodunnit” på högsta nivå.

Publicerad i nummer 4, 2021