Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

”Man vill att allt ska gå bra”

BÄST!

Jävla karlar av Andrev Walden (POLARIS)
Andrev Walden är Dagens Nyheter-journalist och krönikör med ett språk som sprunget ur en vildhjärna där allt är möjligt. Orden och rytmen är denna romans absoluta behållning. Som läsare struntar man nästan i storyn – som förresten utspelar sig i början av 1980-talet och handlar om en liten pojke som ska möta många män på kort tid på grund av en mamma som röker under köksfläkten och avverkar det motsatta könet på löpande band – man vill bara vidare till nästa finurliga formulering. Andrevs språk och melodi får skrivandet att verka så enkelt, även om den som provat själv vet att det är precis tvärtom. Stor igenkänning i den lilla pojken som man bara vill hjälpa genom livet och säga att allt kommer att bli bra.

Trots att Andrev Walden skrivit i hela sitt liv är Jävla karlar hans romandebut. Jag hoppas att han får blodad tand och fortsätter underhålla och inspirera oss med sin gudabenådade penna i texter som är bra mycket längre än en kolumn.


BÄTTRE!

Förinta världen i kväll av Stina Jackson (ALbert bonniers förlag)
Stina Jackson bullerochbång-debuterade 2018 med Silvervägen och kammade hem flera priser för den. Efter uppföljaren Ödesmark blev det tyst från den USA-boende svenska författaren – tills nu. Förinta världen i kväll är ett genrebyte som rört sig från spänning till roman. Hon plockar och mixar fingertoppskänsligt miljöerna från rötterna i Skellefteå med USA.

Den här gången är karaktärerna Ewa, som försöker hitta sitt nya levande jag när dottern flyttat, och Matilda – som söker äventyret bortanför Klippiga bergen och västerut. Alla som har barn som har flyttat hemifrån (eller kan föreställa sig hur det är) kommer att känna igen sig i Stina Jacksons känsliga tecknande av två personer från två generationer som kämpar för att hitta nya fasta platser att stå på när resten av världen gungar. Det här är en roman om en mamma och en dotter, om att våga leva det liv man drömmer om.


BRA!

Blodrött hav av Lilja Sigurðardóttir (modernista)
Flosi, en av Islands mest framgångsrika entreprenörer kommer en kväll hem till ett uppochnedvänt hus och ett brev på köksbordet. Om han inte betalar en stor lösensumma kommer hans fru att dö. Polisen får absolut inte kontaktas. Efter mycket vånda vänder sig den desperate maken till den finansiella utredaren Áróra. Hon tar sig an fallet eftersom hon redan sedan tidigare är besviken på den isländska polisen som misslyckats med att hitta hennes försvunna syster. Lilja Sigurðardóttir debuterade som författare 2009 och har skrivit ett dussin böcker. Ofta inkluderar de hbtq-teman (så också här) och granskar det isländska samhället utifrån. Karaktärerna i hennes böcker, också i Blodrött hav är djupa och komplexa. När jag läser får jag upp bilder av Åsa Larssons Rebecka Martinsson i huvudet, liksom miljön som målas upp med karga lavafält och vassa klippor. En läsresa utöver det vanliga till nordiskt fjärran land.

Publicerad i nummer 3, 2023