Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Om du visste när du skulle dö …

BÄST!

De odödliga av Chloe Benjamin (Norstedts)
Jag är fullständigt fascinerad av frågan ”om du visste när du ska dö – hur skulle du leva då?” (en fråga som också står med på omslaget). Författaren Chloe Benjamin (född 1988) har skrivit om sommaren 1969 i New York. I ett nedgånget hyreshus har ett medium flyttat in. Hon säger sig kunna förutspå människors dödsdagar. Uttråkade på gränsen till desperation nappar de fyra syskonen Gold direkt. Simon, Klara, Daniel och Varya är för unga för att förstå vidden av vetskapen, när de smyger sig ut för att ta reda på sina öden. Under åren som kommer måste syskonen välja hur de ska leva med de profetior de gavs den dagen. Kommer de att acceptera, ignorera, fuska eller trotsa dem? Simon, yngst i syskonskaran, flyr till San Francisco i jakten på kärlek och frihet. Klara blir illusionist i Las Vegas, besatt av att testa gränsen mellan fantasi och verklighet. Daniel försöker kontrollera sitt öde genom att bli militärläkare i armén. Och Varya, den äldsta, vänder sig till vetenskapen för att finna svaren hon söker. Helt klart en roman som letar sig in under huden, ställer de stora frågorna och skapar engagemang hos läsaren.


BÄTTRE!

Innan ni tog oss av Lisa Wingate (Lavender)
En historia som utspelar sig i Memphis, 1939. Tolvåriga Rill Foss och hennes fyra yngre syskon bor med sina föräldrar på en båt på Mississippifloden. När mamman och pappan tvingas åka till sjukhuset en stormig natt lämnas Rill kvar för att passa syskonen. Plötsligt dyker främlingar upp. De sliter med sig barnen och placerar dem på barnhem, och syskonen är övertygade om att föräldrarna snart kommer för att hämta dem. Snart går det dock upp för dem att verkligheten är bra mycket brutalare än så. Boken är baserad på en av Amerikas mest ökända skandaler där Georgia Tann, föreståndare för Memphis barnhem, kidnappade och sålde fattiga barn till rika familjer. Ingen anade vad hon sysslade med bakom kulisserna, och de som eventuellt gjorde det blundade för sanningen. Romanen som bygger på denna historia är en gripande men också väldigt hoppfull och vacker berättelse som påminner oss om att vart ödet än för oss glömmer vi aldrig varifrån vi en gång kom.


BRA!

Möt mig i paradiset av Heine Bakkeid (Norstedts)
Heine Bakkeid (född 1974) växte upp i norra Norges karga landskap och skriver om den före detta förhörsledaren Thorkild Aske. Han tar sig motvilligt an jobbet som konsulterande detektiv åt Milla Lind, en berömd norsk deckarförfattare. Milla Linds tidigare konsult, också en före detta polis, mördades när han jobbade med Millas kommande bok, en historia som baseras på ett verkligt fall: två flickor som mystiskt har försvunnit från en internatskola. Det dröjer inte länge innan Thorkild Aske börjar misstänka att det ligger mer i fallet och hans föregångares död än han först trodde. Och att Milla Lind döljer något.

Spännande, originell kriminallitteratur från vårt grannland som ligger högt i topp på antal deckarstjärnor per capita.

Publicerad i nummer 2, 2019