Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

”Se det myllrande människolivet!”

BÄST!

Tokyo Ueno Station av Yu Miri (ALBERT BONNIERS FÖRLAG)

Den stillsamme Kazu är en åldrad arbetarsjäl som huserar vid den kejserliga Uenoparken i Tokyo, nära stationen där han som ung klev av tåget för att delta i bygget av Olympiska spelen 1964. En gång hade han en familj i Fukushima, nu finns inget liv att återvända till. Allt har kantats av förluster och trauman, framför allt efter tsunamin som förstörde hans hemstad 2011. Kazus återblickar, stadens brus och livet i parken blir en berättelse om det moderna Japan där gamla traditioner möter nya.

Yu Miri är koreansk-japansk författare och balanserar kritik mot det kejserliga systemet med en skildring av några av Japans mest utsatta människor. Tokyo Ueno station tilldelades National Book Award för bästa översatta roman 2020 och är på östasiatiskt vis en mycket sirlig och elegant berättelse. Hur mycket som än händer i handlingen har den ändå en lugnande effekt. För läsaren blir det en känsla av att sitta på en parkbänk och titta på det myllrande människolivet. Förutom Kazus livshistoria är också berättelsen om Ueno Park viktig, den har en betydande plats i Japans historia och i buddistiska begravningsriter. Boken blir på det viset en litterär resa både in i själen och en blick ut i världen.


BÄTTRE!

Lincoln highway av Amor Towles (WAHLSTRÖM & WIDSTRAND)

Lincoln highway utspelar sig 1954, där 18-årige Emmett Watson kommer hem till Nebraska efter att ha avtjänat ett straff för dråp. Han är föräldralös och familjegården är utmätt av banken. Emmetts plan är att ta med sin åttaårige lillebror Billy till Kalifornien för att börja om på nytt. Väl framme i Nebraska upptäcker Emmett att två av hans vänner har gömt sig i bagageutrymmet på fångvaktarens bil. Tillsammans har de gjort upp en helt annan plan för Emmetts framtid, en som kommer att ta dem på en ödesdiger resa till New York. Lincoln highway är en berättelse som inte bara handlar om tre övergivna tonårspojkars yttre resa, utan också om ett sökande efter var sin nystart. De menar väl, försöker göra rätt och speglar kärlek och vänskap, sorg och glädje och är fyllda med det som är livet. Lincoln highway är Amor Towles tredje roman och utspelar sig under tio dagar och är berättad ur flera perspektiv. Med sin mångfasetterade litterära stil förser Towles läsaren med nya, fantastiskt välskildrade miljöer, karaktärer och teman.


BRA!

Ett hav av minnen av Fiona Valpy (FORUM)

Välkommen till en roman byggd på ett fantastiskt målande språk som drar med läsaren in i en svunnen tid. Året är 1937. Ella är sjutton år och skickas till den franska ön Île de Ré över sommaren. Där blir hon kär i Christophe. För första gången i sitt liv känner hon sig fri och lycklig, men när kriget kommer förändras allt. Ella tvingas återvända till Skottland och hon känner att hon kommer längre och längre från den hon var på Île de Ré. Kan hon någonsin hitta tillbaka? Och vill hon ens det?

Ett hav av minnen är en starkt berörande berättelse om minnets kraft, kärlek och om andra chanser. Fiona Valpy är en brittisk bästsäljande författare som har bott i Frankrike i flera år, men som numera är bosatt i Skottland. Hennes böcker har översatts till över tjugo språk och har legat på listor över hela världen.

Publicerad i nummer 1, 2022