Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Spänning och pepp

Bäst!

En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell (NoK)

Torsdag 24 april Onlinebeställningar: 3 Böcker hittade: 3 En äldre kund talade om för mig att nästa bok i hennes bokklubb var Dracula, men hon kunde inte komma ihåg vad han hade skrivit. Dagskassa 160,70 pund 14 kunder. Ovan är ett utdrag från En bokhandlares dagbok, där skotske Shaun Bythell är huvudperson tillika författare till boken. Till vardags driver han Skottlands största bokhandel med begagnade böcker och har sett sin kundkrets krympa och dö ut när läsandet är i förändring. Vi läser flyktigt allt kortare texter, oftast på nätet, och stunderna med en tung, gammaldags bok är få. Därför blir den här historien en mix av vass memoar och debattinlägg om en bokhandlares svåra liv i en modern tid. Samtidigt som handlingen är underhållande, skarp och samtidigt sorglig – om hyllor fulla av bortglömda mästerverk av högsta litterära kvalitet – är den också en kampsång för den viktiga funktion som både läsandet och bokhandeln fyller. Författaren ryter till kring Davids (de små bokhandlarnas) slag mot Goliat (kommersiella kedjor) och får mig som läsare att genast vilja stödköpa allt jag kan från alla boklådor som fortfarande står på egna ben.


Bättre!

Silvervägen av Stina Jackson (Albert Bonniers förlag)

Få upplevelser slår en välskriven debutdeckare, där författaren dessutom är svensk. Stina Jackson är dryga 30 och tidigare norrlänning, nu boende vid Klippiga bergens fot i amerikanska Colorado. I sin spänningsroman Silvervägen återvänder hon till sin födelseort Skellefteå, där Lenne tillbringar nätterna med att köra bil för att leta efter sin dotter som försvann spårlöst för tre år sedan. Samtidigt anländer en flicka och hennes mamma till orten; flickan lika gammal som Lennes dotter var när hon försvann. Stina Jackson gör hans desperata förtvivlan och letande verkligt för läsaren, liksom det öde som vecklas upp ju längre boken framskrider. Skickligt, stilistiskt snyggt och samtidigt superskrämmande.


Bra!

Väldigt bra liv av J.K. Rowling (W&W)
”Jag fruktade inte fattigdom, jag fruktade att misslyckas.” Så lyder en del av Harry Potter-skaparen J.K. Rowlings ord från hennes tal till avgångselever på universitetet Harvard. Talet blev en snackis och fick många lyssnare att ställa frågor till sig själva om vad som egentligen är ett ”väldigt bra liv”. Varför är det bra att misslyckas? Vad kan vi lära oss av misslyckanden? Den här boken bygger på författarens berömda tal och innehåller såväl klokskap som pepp, perfekt att läsa i stunder när en befinner sig långt ned på botten efter en kris. J.K. Rowling tar dig lugnt och metodiskt uppför svackan med sin underfundiga humor.

Publicerad i nummer 2, 2018