Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Superbt skrivet om krisens Europa

Bäst!

Italienska Silvia Avallone, född 1984, romandebuterade för tre år sedan med välförtjänt tokhyllade Stål. Nu finns hennes andra och, otroligt nog, ännu bättre roman på svenska. Marina Bellezza (Natur & Kultur) utspelar sig i norra Italien, där slättlandets motorvägar och köplador övergår i slingrande vägar upp mot uråldriga byar i bergen. Här växte Andrea och Marina upp och blev kära i varandra och här formades deras drömmar: han om att ta över farfaderns gård med mjölkkor och hon om att bli Italiens svar på Rihanna. I mötet mellan dessa två unga människor, den livsfarligt vackra, lika hänsynslösa som naiva Marina och den inbundne slackern och akademikern Andrea, utspelar sig något större än en stormig kärlekshistoria. Marina Bellezza är en berättelse om arbetslöshetens Europa där vissa känner att lyckan finns inom räckhåll för några euro, medan andra slutat tro på det meningsfulla i att alls försöka leva med andra människor. Det bästa jag läst på väldigt länge, vackert, vemodigt och utan åthävor. 

 

Bättre!

Det har skrivits i den här spalten förr, men tål att upprepas: man kan tröttna på polisromaner, men aldrig på Denise Mina. Den skotska författaren och före detta juristen som på fjorton år skrivit tolv berättelser som på olika sätt kretsar kring mord, har mutat in ett helt eget hörn i kriminallitteraturen där frågor om klasstillhörighet, socialt arv och krocken mellan ett urgammalt Skottland och ett nytt Europa är minst lika intressanta som själva intrigen. Blod, salt, vatten (Forum) börjar föga originellt med ett kvinnomord, men den historia som leder fram till upplösning- en höjer sig högt över det mesta i genren. Kommissarie Alex Morrow, känd från Denise Minas senaste fyra böcker, börjar nysta i en historia som visar sig leda långt längre än ett sjaskigt beställningsmord först antyder. En kvinnolik blir två, allt fler blir inblandade och när gåtan till sist tycks vara på väg att lösas visar det sig finnas de som inte alls är intresserade av några svar. 

 

Bra!

”Skrocka utan glädje, håna utan udd. Riv gärna i men gör dig inte till. Håll de dina i likgiltighetens lösa tömmar.” Så beskrivs det västmanländska kynnet i förordet till novellsamlingen Västmanland (Natur & Kultur) – Sven Olof Karlssons andra bok efter den lysande debuten Porslinsfasaderna som kom för två år sedan. I tio noveller, alla tillägnade en västmanländsk tätort, skildrar han detta landskap som aldrig gjort något större väsen av sig innan den största skogsbranden i Sverige i modern tid spred röklukt ända upp till södra Norrland förra sommaren. Berättelserna handlar om helt vanliga människor som gör helt vanliga saker, men mot en kuliss som är Västmanland och som i en skicklig författares händer blir till något helt eget.