Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Vårvinterns 
vackraste bok

Bäst!

Inlandet av Elin Willows (Natur och Kultur)

Varsågod, vårvinterns vackraste roman! En ung storstadskvinna flyttar till en liten norrländsk ort för kärlekens skull, men relationen tar slut. Hon blir ändå kvar, får ett jobb i en mataffär och börjar den komplicerade resan att anpassa sig till en kultur som visar sig vara svårare att ta sig in i än hon väntat sig. Elin Willows (född 1982) är kulturjournalist bosatt i Finland.

Elin själv föddes i Stockholm och flyttade upp till Arjeplog när hon var nitton år, vilket märks. Hon går helhjärtat in i bilkörandet på isen, helgsupandet på ortens stadshotell och misstänksamheten mot utsocknes. En underbar debutroman; en Norrlandsskildring som är lågmäld och intensiv på samma gång. Den som någonsin bott i eller flyttat till en liten ort kommer att känna igen sig.

Bättre!

Instrumental: pianot, pillren, psyket och jag av James Rhodes (Bazar)

Bered dig på en mirakelmemoar. När James Rhodes växte upp på 1980-talet utsattes han för grova sexuella övergrepp av sin boxningstränare. Ingen vuxen lyckades tolka hans desperata signaler och han klassades som ett ”udda barn” som tog sin totala tillflykt in i den klassiska musiken. Efter unga år kantade av ångest, psykiatriska avdelningar och medicin tog han upp pianospelandet och säljer i dag ut konsertlokaler över hela världen.

Han uppträder i gympaskor och jeans, från konserthus till låsta psykavdelningar, och berättar om sin ockuperade hjärna utan krusiduller eller självömkan.


Bra!

Artemis av Andy Weir (Bookmark)

Året är 2080. Artemis är månens första och enda stad. Hjältinnan Jasmine ”Jazz” Bashira har bott i kolonin sedan hon var sex år och arbetar med att smuggla varor till dem som har råd att leva rikt på månen.

Hennes liv är en kamp och hon trasslas in i problem som blir extra svåra att lösa just på månen. Andy Weir är science fiction-genrens just nu hetaste författare med en egen intressant historia. Han gav ut sin första bok, The martian, helt själv – varpå den sålde i fem miljoner exemplar. Dessutom sveptes manuset in under demonregissören Ridley Scotts vingar. Artemis väntas gå samma väg, eftersom rättigheterna redan köpts av 20th Century Fox. År 2018 tillhör helt klart science fictionromanen.

Publicerad i nummer 1, 2018