Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

ABF enade

Lessebo mot SD

I småländska Lessebo har politiker från alla partier gjort det som alla svenska kommunpolitiker borde göra före valet. De har satt sig ner för att i förväg diskutera: Vad gör vi om Sverigedemokraterna blir vågmästare efter valet?

Vi ville ha en gemensam diskussion om hur vi ska hantera SD, vad ska vi göra om de blir vågmästare i fullmäktige efter valet? Och ABF var det enda bildningsförbundet som hade ett studiematerial om dem.
Det berättar Birgitta Valdemarsson (S) som är ordförande i kommunens demokratiberedning.
Det var på hennes initiativ som nio politiker, inklusive moderater och folkpartister, i våras gick en cirkelledarutbildning.
– Det var folk som aldrig hade gått en cirkel och som aldrig hade haft med ABF att göra, och som ändå tog av sin fritid för att vara med. Vi hade en moderat som cirkelledare, en vänsterpartist och så allt däremellan, säger Birgitta Valdemarsson.
Sammanlagt deltog ett sextiotal lokalpolitiker från alla partier i cirklarna, som inleddes med en föreläsning av en avhoppad nynazist från föreningen Exit.

Därefter träffades man för att diskutera boken Sverigedemokraterna – ett parti som alla andra? som har givits ut av ABF och den antirasistiska stiftelsen Expo.
– Det blev väldigt bra diskussioner. Och vi har bland annat kommit överens om attvi inte ska initiera en debatt med Sverigedemokraterna, men vi ska komma och debattera om vi blir inbjudna av dem.
Nu är Lessebo en av de svenska kommuner som förmodligen är bäst förberedd om Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare efter valet.
– Vi har inte varit passiva, vi har fått prata igenom hur vi ska agera över partigränserna, säger Birgitta Valdemarsson.
Tycker du att andra kommuner borde göra likadant?
– Ja! Vi kan ju inte stoppa folk från att rösta på dem, men vi kan fundera på vadvi skulle göra om det händer.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: