Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

ABF fixar julstämningen

– barnfamiljer uppmärksammas av ABF i Nordvästskåne

Många barnfamiljer har det tufft runt jul. I Ängelholm hjälper ABF till med både klappar och vinterkläder. – En del tycker det är svårt att ta emot hjälp, så vi försöker göra det här så värdigt som möjligt, säger JOSEFIN BURMAN på ABF Nordvästskåne.

Enligt Rädda Barnen lever nästan tio procent av alla barn i Sverige med så låg inkomststandard att inkomsterna inte riktigt räcker. Det här blir så klart extra tydligt runt jul. Ängelholm är inget undantag och därför hjälper ABF till för andra året i rad.

– Det började med en förfrågan om vi skulle försöka göra julen roligare för familjer med låg inkomst, säger Josefin Burman på ABF Nordvästskåne.

Många var intresserade och efter en tidningsartikel tog det verklig fart. Till slut enades man om ett enkelt upplägg. Folk fick skänka saker och i ett formulär på ABF:s webbplats fick familjer uppge hur många barn de hade, vilka åldrar och om de behövde vinterkläder, julklappar eller båda.

– Vi samarbetade med en secondhandbutik och under två olika dagar bokade vi in tre familjer i taget som fick gå runt och titta och prova. Vi hade också inslagspapper och tejp och allt som behövdes, så de kunde slå direkt på plats.

Att ta emot hjälp kan vara känsligt. Hur resonerade ni?

– Det kan vara problematiskt med en äldre syn på välgörenhet och speciellt när den ska visas upp utåt. Så vi har inte fotat särskilt mycket eller marknadsfört givarna, Vi har enbart kommunicerat det som behövs och inget mer.

För den som vill göra något liknande har Josefin Burman några tips. Kolla vilka lokala initiativ som redan finns. Att samarbeta med en secondhandbutik var också lyckat. De kan ta hand om de saker som blir över.

– Man måste även vara tydlig med att man bara vill ta emot saker som givarna själva skulle vilja ta emot eller ge. Vi fick tyvärr slänga en massa trasiga och utslitna saker.

Publicerad i nummer 4, 2023

Fler artiklar om allt som händer i ABF: