Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

ABF ställde om – inte in!

Livesänd musik. Skrivstafett på Facebook. Onlineföreläsningar. Webbinarium. Spinna ull via Zoom. Uppfinningsrikedomen har varit stor under våren när hela ABF förändrades i coronavirusets spår.

På några dagar i mars förändrades förutsättningarna för hela ABFs verksamhet, som ju bygger på att människor möts. Förbundsexpeditionen lanserade flera olika satsningar för att folkbildningen skulle kunna fortsätta trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att människor inte bör umgås.

Bland de första initiativen var Mötesakuten: en mejladress för föreningar som behöver råd och stöd kring hur man genomför ett årsmöte utan att träffas. Och behovet var stort. Uppskattningsvis finns det 20 000 lokala styrelser inom ABFs medlemsorganisationer.

– Tanken är att man mejlar oss och så hör någon av sig inom en timme. Vi vill helt enkelt minska antalet inställda möten och få fler att välja digitala lösningar, sa ABFs verksamhetschef Hanna Kharazmi Holmer när satsningen presenterades.

På Abf.se/folkbildning-i-coronatider finns mer att hämta. Allt från guider och material om hur man gör rent praktiskt till diskussion om källkritik och beredskap, två ämnen som ju blev aktuella under våren.

På det lokala planet drogs det också i gång många initiativ. ABF Fyrbodal hittade nya vägar för Ung i sinnet, en folkhälsosatsning för äldre. I stället för att upphöra bestämde man sig för att livesända kultur direkt till äldreboenden.

– Konst och kultur bidrar till att bryta isolering och öka känslan av delaktighet och det kulturella skapandet gör gott för knopp och kropp, skrev avdelningen på Facebooksidan.

Sörmlandskustens konst- och hantverksförening som i flera år haft spinnarverkstad som studiecirkel i ABF på tisdagar träffas nu via den digitalaplattformen Zoom för att spinna tillsammans – men på distans.

– Det går faktiskt lika bra att visa och lära varandra via kameran på datorn som när man ses på riktig, säger Lena Hansjon som leder cirkeln.

Publicerad i nummer 2, 2020

Fler artiklar om allt som händer i ABF: