Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

ABFs nya ordförande:

”modigt att leda cirklar!”

ABFs nya ordförande Helén Pettersson har själv lett studiecirklar och kurser. – Jag hoppas att cirkelledarna känner att jag verkligen menar att de är jätteviktiga för ABF och att jag är en av dem, säger hon.

Helén Pettersson
Ålder: 40. Gör: Rikdagsledamot (S) sedan 2006, ABFs ordförande sedan i somras.
Bor: Stockholm.


 

Helén Pettersson har lång och personlig erfarenhet av hur stor betydelse skickliga cirkelledare kan spela för enskilda människor. Sin första cirkel – en facklig grundutbildning – gick hon som tonåring på 1980-talet. Då hade hon just slutat skolan efter nian och engagerat sig fackligt på sitt första jobb som hotellstädare hemma i Umeå. Det blev fler cirklar och kurser och det var det som gjorde henne sugen på att lära mer.
– Då började jag känna att jag saknade en större bild av samhället och världen, och det gjorde att studiemotivationen kom tillbaka.

Efter två år på Brunnsviks folkhögskola fortsatte hon att både gå och hålla fackliga cirklar och kurser.
– Det krävs mod och pedagogisk finess för att vara cirkelledare, för att få i gång den där processen bland deltagarna. Det är mycket svårare än att bara hålla en föreläsning, säger hon.
Helén Pettersson har själv varit en av ABFs cirkelledare. Som sådan fick hon bland annat begära audiens hos Turkiets president för att få ett studiematerial godkänt och åka till det forna Jugoslavien för att prata härskarteknik.
– Jag minns en man som avbröt mig hela tiden. Och jag fick gång på gång säga att nu använder du härskarteknik mot mig, när du avbryter mig säger du att det jag säger inte är viktigt.
Stämningen blev jobbig. Ändå ville alla deltagare att hon skulle komma tillbaka. Efter ännu en kurs skrev mannen i sin utvärdering att han hade kommit till insikt om strukturer i samhället och att han nu skulle bli en bättre människa.
– Det glömmer jag aldrig! När man känner att man kan förändra en människas liv, det är det som driver en att fortsätta.
Helén Pettersson vill att ABF ska vara ett modigt förbund.
– Jag älskar när ABF gör som man gjorde i Skellefteå, där vi satte upp en laglig graffitivägg fast alla blev helt galna och sa att så kan man inte göra.
Sedan dess har klotter och skadegörelse i staden minskat avsevärt.
– ABF ska utmana. Vi ska söka utmaningar och våga stå för vad vi tror på.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: