Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Alltid redo!

– hon startade en beredskapscirkel... på facebook

Brinner du också för ett ämne som du vill lära dig mer om, tillsammans med andra? Gör som HELENA SKOGH från Örebro! Hon startade en grupp på Facebook och drog i gång en cirkel i hemberedskap.

För ett år sedan skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut broschyren Om krisen eller kriget kommer till alla svenskar. Helena Skogh var en av dem som sedan dess grunnat på hur hennes familj skulle klara sig utan el eller vatten i flera dagar.

– Vi var några stycken som jag drog ihop för att prata om hur vi skulle kunna förbereda oss. Vi ser det som en solidaritetshandling i en krissituation då samhällets resurser ska gå till äldre, sjuka och handikappade – inte till oss som har möjlighet att förbereda oss, säger Helena Skogh.

Steg två blev att starta en grupp på Facebook för dem som ville lära sig mer om vad som ibland kallas ”prepping”.

– Det är en sluten grupp, man måste ansöka om att få gå med, men i princip alla släpps in.

Steg tre var att ta kontakt med ABF i Örebro, som fixade en möteslokal.

– Det verkar inte finnas något stopp för hur mycket den här gruppen vill lära sig. De är superdriftiga och känns som nyfrälsta folkbildare. De började prata om att lära sig gamla hantverk för att helt klara sig själv om krisen kommer, säger Emelie Bergermark på ABF Örebro.

Steg fyra var att starta en cirkel om fyra träffar utifrån Boken om hemberedskap – bli bättre förberedd! Tio personer deltar och Helena Skogh ledde de två första träffarna, träff tre och fyra leddes av två andra medlemmar.

– Vi ska inte bli någon ledningsgrupp, vi är ett nätverk där vem som helst av oss kan lära ut. En kille är duktig på att syra grönsaker, så han ska ordna en träff om det.

Träffarna handlar om allt från hur man förvarar mat när kylskåpet inte fungerar till hur man lagar en punka på cykeln.

– Det är en allvarlig grundton. Men vi har väldigt roligt, cirkeln har blivit ett sätt att hantera oro, att känna att vi har gjort vad vi kan.

Publicerad i nummer 2, 2019

Fler artiklar om allt som händer i ABF: