Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Cirkeln som fyller 35

Många cirklar håller bara på i en termin. Vissa håller i några år. Och så har vi cirklar som musikgruppen Kort Varsel. I år firar de 35 år tillsammans. Fönstret bad Åsa Hallberg avslöja hemligheten – vad kan du göra för att din cirkel ska hålla riktigt, riktigt länge?

År 1978. Kalla kriget delar Euorpa, det första provrörsbarnet föds och Ingemar Stenmark vinner den alpina världscupen för tredje året i rad. Samtidigt började ett gäng i Enköping spela musik tillsammans. De kallar sig Kort Varsel och bildar en cirkel i ABF:s regi.

– Gruppen hade sitt ursprung i en Chilekommitté. Några ville spela politiska sånger och så bildades bandet. Det var mycket Victor Jara och sådana artister i början, berättar Åsa Hallberg.

Sedan dess har bandet och cirkeln hållit i gång. Nu återstår bara en originalmedlem, men två personer – Åsa Hallberg är en av dem – har varit med nästan ändå från starten.

Hur har ni kunnat hålla i gång så länge?

– Det är väl musikens makt helt enkelt. Flera av oss har varit eller är politiskt aktiva och det här är ytterligare ett sätt att vara det.

En annan förklaring är att cirkeln utvecklats och anpassats efter de medlemmar som är med och de instrument de tar med sig. Det har gjort att repertoaren förändrats genom åren.

– Jag tycker vi har förnyat oss hela tiden. Nu har vi bland annat med en kille från Bosnien och då kommer det in musik från Balkan. Det är också ett par duktiga spelmän som är med och då får vi lite fiolstämmor på oväntade ställen.

Gruppen har också en stor fest varje år, där gamla och nya medlemmar är välkomna. Åsa Hallberg tror att det på ett sätt är lättare att få ihop en cirkel så att alla känner sig välkomna när man sysslar just med musik.

– Man lär känna varandra snabbt när man spelar ihop. Man måste lämna ut sitt bidrag till gruppen direkt när man sjunger med eller spelar. Det är nog lite annorlunda om man läser littertur eller håller på med hantverk.

För att fira de 35 åren har Kort Varsel gått in i en studio i Muzikfabriken, som drivs av ABF i Uppsala, för att spela in tolv låtar till en jubileumsskiva.

– Det flöt så bra, vi hade en riktigt duktig tekniker. Vi hann med alla låtar som vi hade tänkt, så vi var nöjda när vi åkte hem.

Hur länge tror du att ni tänker hålla på?

– Tills vi dör, haha! Allvarligt talat, så vet jag inte riktigt. Repertoaren har förändrats ganska mycket, men vi fortsätter så länge det är roligt.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: