Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

De fick sommarens

drömjobb!

De gamla på äldreboende fick lyssna på livemusik och ett gäng ungdomar fick sina drömmars sommarjobb. Det blev resultatet när riksteaterföreningen i Krokoms kommun samarbetade med ABF

I somras ljöd det av ljuv musik på många av Krokoms äldreboenden. Det förekom också högläsning av lokaltidningen och dansuppvisningar.

Anledningen? Riksteaterföreningen i Krokoms kommun fick en riktigt bra idé.

– Vi har haft åtta unga sommarjobbare anställda under tre veckor och deras uppdrag har varit att sjunga, dansa och göra andra saker på äldreboendena, säger Lars Hägerström, som är engagerad i riksteaterföreningen och anställd på ABF.

Upplägget är enkelt. Föreningen annonserade efter sommarjobbare och hittade till slut fyra killar och fyra tjejer som passade för uppdraget. Kommunen betalar huvuddelen av lönen, medan föreningen står för 700 kronor per ungdom. Uppträdandena rapporteras sedan till ABF som kulturverksamhet.

– Vi började med det här redan förra sommaren med två personer. Det gick så bra att vi bestämde oss för att utöka det här i sommar. Då hann de med 27 framträdanden, i år har det varit ungefär 100.

Vad har de spelat för sorts musik?

– De har varit väldigt flexibla och anpassat sig efter målgruppen. Några av dem har spelat Elvis och mycket av den typen av äldre musik.

Redan nu har arbetet inför sommaren 2018 börjat. I år skedde all verksamhet i centralorten Krokom, men nästa sommar hoppas Lars Hägerström att man ska kunna nå hela kommunen.

– Vi är ju en stor kommun, den sträcker sig 20 mil. Ska det fungera kommer vi att behöva anställa ännu fler. Men vi ska försöka bli bättre på att använda oss av ungdomarnas kontaktnät också, det måste finnas ännu fler som tycker att det här skulle vara roligt.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: