Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Delaktiga!

– ABF ger isolerade invandrarkvinnor en väg in i samhället

 

Samhällskunskap, traditionskunskap och tid att verkligen lära sig att prata svenska. Det är några av ingredienserna i ABF Sörmlands arbete för att hjälpa nyanlända kvinnor som befinner sig långt från arbetsmarknaden. – Målet är att få i gång grupper i alla kommuner i Sörmland, säger projektledare Helena Dahlström.

Tänk dig att du kommer till ett nytt land. Du kan inte språket, förstår inte riktigt kulturen och har egentligen ingen att fråga eftersom de flesta av dina grannar befinner sig i samma situation. Det här är verkligheten för många kvinnor som kommit till Sverige med liten eller ingen utbildning. Det hamnar långt från arbetsmarknaden och på ett sätt också långt ifrån det svenska samhället.

– Vi blev uppvaktade av några olika etniska föreningar. De upplevde att många av de här kvinnorna också hamnar i en konstig relation till sina barn. Barnen får kunskapen om sitt nya land i skolan och får ett övertag gentemot sina föräldrar, vilket gör att de kan diktera villkoren hemma, berättar Helena Dahlström som arbetar på ABF Sörmland.

Så för att stärka de här kvinnorna har ABF startat två grupper i Nyköping. Varje grupp består av ungefär tio kvinnor och man håller på i sex månader. Till skillnad från SFI där man mest övar på att läsa och skriva läggs stor vikt vid att prata svenska också. Och att lära sig mer om sitt nya hemland.

– Vi kommer gå igenom hur Sverige är uppbyggt. Varför betalar vi skatt? Hur styrs Sverige? Vi kommer också att prata om traditioner och normer, sådana saker som varför vi tar av oss skorna i hallen när vi hälsar på hos varandra till exempel.

Ni ska ha fysisk samhällsorientering också, vad innebär det?

– Helt enkelt att de ska få i uppgift att gå runt i sin egen stad. Många av de här kvinnorna är väldigt isolerade, de lämnar sällan området där de bor. Jag tror det är viktigt att visa var saker ligger så att de får ett sammanhang. En sådan här sak passar dessutom väldigt bra att göra när det är lite varmare ute.

I kursen ingår också datakunskap och körkortsteori och cykelträning. Förhoppningen är att det här ska ge dem en ordentligt skjuts mot en anställning. Helena Dahlström har redan haft kontakt med fler kommuner och hoppas att kunna starta liknande grupper i hela Sörmland.

– Tyvärr är det inte svårt att hitta deltagare som det här skulle passa. Det finns så många som skulle må bra av att vara med.

Publicerad i nummer 3, 2021

Fler artiklar om allt som händer i ABF: