Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Digitalt 2022!

– fem saker du måste veta om digital närvarorapportering

Efter nyår måste ABFs cirkelledare sköta sin cirkels närvarorapportering digitalt. Fönstret ringde upp utbildaren KIM ALVELIUS för att få svar på de fem vanligaste frågorna om den nya rutinen.

”Varför kan jag som cirkelledare inte logga in?”

– Det vanligaste är att man har glömt lösenordet. Det går att beställa ett nytt på inloggningssidan (se faktaruta). Man kan få det nya lösenordet som mejl eller sms. Det är dock viktigt att du har rätt mejladress och rätt telefonnummer registrerade hos oss. Du kan själv uppdatera de uppgifterna, men då måste du vara inloggad. Om du inte får något nytt lösenord trots att du beställt det bör du kontakta din lokala ABF-avdelning. Kanske är fel uppgifter inlagda på dig.

”Hur gör jag om jag har en vikarie?”

– Du som huvudledare kan lägga till andra personer i systemet om du har en vikarie eller om du har en extra person med. Det heter ledare. Men det är viktigt att du kommer ihåg att koppla ihop rätt tillfälle till rätt ledare. Även om ni är flera som håller i cirkeln är det alltid en person per tillfälle som står som ansvarig för att rapportera närvaro. Det spelar ingen roll vad ni gör rent praktiskt på cirkeln, vem som helst av er som är på plats kan stå som ansvarig ledare.

”Om vi byter dag eller tid på vår cirkel, bör jag ändra i schemat?”

– Ja, det är jätteviktigt. Du kan också ändra plats, lägga på en halvtimme om ni håller på extra länge eller lägga in ett uppehåll på en vecka. Vi uppmuntrar att man gör det här på en gång, för det är så lätt att glömma bort vilka som var där och hur länge man höll på. Har man inte ändrat i schemat kan det bli så att en deltagare eller en cirkelledare registreras för närvaro någon annanstans och då kommer systemet att signalera att man varit på två ställen samtidigt.

”Mitt bank-id krånglar. Hur gör jag då?”

– Här kanske det är så att du behöver lära dig mer om hur man hanterar bankid. Kanske kan avdelningen stötta och utbilda alla ledare som behöver det. Har du inget bank-id kanske du kan be en annan ledare att stötta och hjälpa med närvarorapporteringen. Det går också att signera närvaron med sms. Hela det nya regelverket bygger på att närvaron rapporteras digitalt, så det går inte att vara hur analog som helst som cirkelledare.

”Är det säkert att använda sitt bank-id?”

– Ja, i det här sammanhanget är det säkert. Det brukar inte ske bedrägerier när man använder sitt bank-id så här. Men är man osäker uppmanar vi alla att utbilda sig och läsa på mer.


Digital närvarorapportering

För att få tillgång till den digitala rapporteringen kontaktar du din ABF-avdelning. Ditt personnummer fungerar som användarnamn och du får ett lösenord via mejl. Rapporteringen görs på sidan arretjanst.abf.se som kan användas både i dator och i mobil.

Publicerad i nummer 4, 2021

Fler artiklar om allt som händer i ABF: