Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Epa-cruising

– ABF Dalarna får motorälskarna

att gå i cirkel

Motorburen ungdom. Inte den vanligaste målgruppen för ABF att samarbeta med. Men i Dalarna finns många som älskar sina bilar. Och några av dem har börjat gå i ABF-cirkel.

De senaste åren har det varit en del konflikter kring epa-kulturen i Dalarna. Epa är små bilar som går max 30 km/h och får köras från 15 år. Det klagas på att de stoppar upp trafiken och spelar för hög musik.

– Det är många ungdomar i glesbygd, särskilt killar, som känner sig stigmatiserade och att ingen lyssnar på dem, säger Fahri Akdogan som är verksamhetsutvecklare i ABF Södra Östra Dalarna.

Därför har ABF nu börjat samarbeta med unga som kör epa.

– Det här är en grupp som nog behöver synas mer. Det här är deras identitet, precis som man kan vara spelnörd eller fotbollskille, säger Charlotte Oster som är vice ordförande i ABF Södra-Östra Dalarnas avdelningsstyrelse.

Förra året startade man en cirkel i Svärdsjö och i Enviken för just epa-ungdomar – både tjejer och killar. I år arbetar man vidare bland annat i Säter där kommunen har bidragit med pengar.

– Nu är vår plan att göra en utställning, säger Charlotte Oser.

De jobbar också ihop med två filmare som kanske ska göra en dokumentär om ungdomarna och deras bilar. Hon säger att det även blir samtal om annat än bilar.

– Vi har pratat om vad de har för kultur och jargong mellan sig. Det finns mycket machonormer och sådant som behöver lyftas. Så det här har blivit något mer än bara epa-prat. Det är folkbildning också.


Vad är en EPA?

• Det är det gamla lågprisvaruhuset Epa(Enhetsprisaktiebolaget) som sålde varor som inte var av högsta kvalitet som gett epatraktorn eller epabilen dess namn. I dag säger många bara ”epa”.

• Från början var epatraktorer gamla bilar som byggdes om till jordbruksmaskiner. I dag är det mest unga som kör epa innan de fyller arton och får ta körkort.

Publicerad i nummer 3, 2020

Fler artiklar om allt som händer i ABF: