Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Folkligt, festligt, fullsatt

– när 1 200 ABFare samlades för Ordet Fritt i Gävle

Under tre fullspäckade dagar i maj samlades över 1200 personer i Gävle för att lyssna, diskutera, inspireras och lära sig nya saker. Årets upplaga av Ordet Fritt hade temat ”Gör din röst hörd” och sammanlagt fanns det 450 timmars innehåll att ta del av – allt från praktiska prova-påpunkter som didgeridoo, fröbyte och olika digitala verktyg till internationella besök och panelsamtal. Bland de mer kända namnen som dök upp fanns Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar, författaren Nina Björk och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Ordet Fritt arrangeras vart fjärde år och planen är att arrangemanget återkommer 2026, i en ny stad med en annan ABF-avdelning som arrangör.

UKULELE
På torsdagen var det stor bankett i Monitor Arena där det i vanliga fall spelas hockey med Brynäs som hemmalag. På scen stod bland annat Tobbes Ukuleleorkester under ledning av Torbjörn Jonsson. Orkestern har funnits i 12 år och började som en cirkel på ABF i Sundsvall.


PARTILEDARE
Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar besökte Ordet Fritt. Hon pratade politik och undertecknade en nationell överenskommelse som innebär att ABF och Vänsterpartiet ska fördjupa sitt samarbete.


KOMMUNALA BIDRAG
Eva Malm, ombudsman på ABF Jämtland/Härjedalen, var en av många föreläsare. Hon berättade om vad som hände när politikerna i Östersund ville skära ner på de lokala bidragen till folkbildningen.


KONST
Ordet Fritt hölls på Länsmuseet Gävleborg och konsten var därför ständigt närvarande. Ett sådant exempel är Metaren (1965) av Mårten Andersson.


FÖRGYLLNING

Det gick att prova många olika hantverk och uttrycksformer under dagarna i Gävle. Här testar Jeanette Nyberg från ABF Jönköpings län att förgylla glas.


SELMA

Selma Lagerlöf var så mycket mer än författare. Hon var språkförnyare och rösträttskämpe också. Om det fick åhörarna veta mer om i Annacari Jadling Ohlssons dramatisering.


GRAFFITI
Ebba Löfgren och Daniela Caneo höll i stationen där alla som ville fick testa graffiti.

VEGANSKT
Växtbaserad mat väcker ofta många känslor, men sättet vi äter på i dag är inte riktigt hållbart. Gurgin Bakirciogllu lagade hummus tillsammans med Henrik Hyllsjö från ABF Värmland och ett stort gäng till.


PÄRLKONST
Många bäckar små blir till slut en stor å. Eller i detta fall, många små pärlplattor blir till slut en stor tavla. I Vardagsrummet, en del av det tält som stod uppställt, byggde Emma Bäcklin små pärlplattor som sedan sattes ihop till en stor.


PANELDEBATT
Vad bör man tänka på innan man anordnar Pride? Finns det en risk att man i sin välvilja att vara inkluderande exkluderar vissa? Om det och mycket annat diskuterade genusvetaren Pia Laskar och Lovisa Silfverberg, ABF Västra Götaland, under ledning av Michael Jansson, nationell samordnare på ABFs förbundsexpedition.


ANIMATION
Det finns många olika sätt att berätta en historia, animation är ett sätt. Under en workshop fick deltagarna testa under ledning av Fina Sundqvist från projektet ”Vi och dom”.

Publicerad i nummer 3, 2022

Fler artiklar om allt som händer i ABF: